Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahmadinezsád nem hazudtolta meg önmagát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 6. 6:51

Az iráni elnök szerint Oszama bin Laden nem egy távoli, elhagyatott barlangban rejtőzik, hanem a Föld sokkal kellemesebb részén, nevezetesen Washingtonban van. Mahmúd Ahmadinezsádot az ABC Good Morning America műsorában szerdán arról kérdezték, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője esetleg nem Teheránban pergeti-e kényelmesen napjait.

“Ez a kérdés egy vicc. Én úgy hallottam, Washingtonban van." – vágott vissza az iszlámi köztársaság elnöke az interjúban.

“Igen, azt hallottam, ott (Washingtonban) van, mert Bushnak üzlettársa volt. Kollégák voltak, tényleg, még a régi időkben. Együtt dolgoztak a kőolajüzletben. Bin Laden sosem működött együtt Iránnal, de együttműködött Bush-sal" – hangsúlyozta Ahmadinezsád, de nem pontosította, hogy a két exelnök közül az idősebb vagy az ifjabb George Bushra céloz-e.

Az Egyesült Államok azért támadta meg Afganisztánt, mert el akarta fogni Bin Ladent. Washingtonban valószínűleg jól tudják, hol van a terrorista vezér, hiszen ha nincs tudomása róla, akkor miért rohanta le ezt a közép-ázsiai országot? – tette fel a kérdést Ahmadinezsád. “Először támadtak, és csak azután próbálták kideríteni, hol lehet az, akit keresnek. Hát logikus ez?" – ironizált a perzsa államfő.

Az iráni elnök elmondta, hogy az a vád, miszerint országa menedéket nyújt Bin Ladennek, alaptalan, és hangoztatta, hogy Teherán viszonya Afganisztánhoz és a terrorizmushoz “elég egyértelmű".

“A mi határaink zárva vannak minden illegális belépő előtt. Legyen az Bin Laden, vagy akárki: a mi határainkon nem léphet be törvényszegő." – mondta Ahmadinezsád. “Biztosak lehetünk benne, hogy a terrorista hálózat vezetője Washingtonban van" – hangoztatta.

Az interjúban az iráni elnök elmondta, hogy a további szankciók országa ellen nem fogják eltántorítani Teheránt attól a céljától, hogy atomenergia-programját megvalósítsa."

Hillary Clinton külügyminisztert azzal vádolta, hogy Iránnal a konfrontáció politikáját választja, és ehhez sokkal jobban ragaszkodik, mint maga az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama, aki ugyan most ugyancsak újabb Irán-ellenes szankciókat szorgalmaz.

Annak lehetőségével kapcsolatban, hogy Izrael akár fegyveres erővel is kész lenne megakadályozni Iránt atomfegyver előállításában, Ahmadinezsád válaszában kijelentette: “Az izraeliek nem is szerepelnek védelmi doktrínánkban, még csak számításba sem vesszük őket. Nekik már befellegzett, a cionista kormányzás a végéhez ért. A Gázai övezettel sem tudnak mit kezdeni; majd csak nem akarnak Iránnal konfliktusba keveredni?"