Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akár 2040-en túl is szolgálhatnak a Gripenek

Szöveg: JETfly |  2010. augusztus 17. 7:07

A jelenlegi svéd védelmi elképzelések szerint a Gripen akár 2040-en túl is a svéd légierő gerincét fogja alkotni, ezért folyamatos fejlesztésre van szükség. Ennek tükrében a Saab a svéd államtól csak 2010-ben 3 miliárd svéd koronát meghaladó összegű megrendeléseket kapott.

A megrendelések mind a svéd légierő Gripen C/D gépeinek folyamatos fejlesztését szolgálják. A legnagyobb tétel, a teljes összeg kétharmadát kitevő megrendelés az önvédelmi és komunikációs rendszerek továbbfejlesztését célozza. További megrendelések a Gripenek gyűtötte 138 000 órányi repült órája során szerzett tapasztalokon alapuló karbantartási költségek lefaragását lehetővé tevő eljárások kidolgozására vonatkozik. Folytatódik az új fegyverrendszerek integrációja is, növelik a fedélzeti radar felderítési távolságát, illetve új funkciókkal is ellátják. Jut pénz a hajtóművek hangnyomásának és károsanyag kibocsájtásának csökkentésére is.

Szintén jelentős tétel jutott az SPK39 felderítő konténer ki- és továbbfejlesztésére, amelynek értéke eléri a 400 millió svéd koronát.

A megrendelés keretén belül megteremtik az éjszakai alkalmazás feltételeit, illetve a rendszer új felhasználói felületet is kap. A SPK39 fejlesztése elengedhetetlen, hiszen felderítési feladatkörben képalkotói képességgel látja el a Gripent. A konténer moduláris felépítésű, így kellően rugalmas ahhoz, hogy a jövőben új kihívások esetén továbbfejlesszék képességeit.