Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indul a helikopteresek második csoportja Kabulba

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 17. 13:21

A hozzátartozók és családtagok jelenlétében Benkő Tibor altábornagy búcsúztatta az afganisztáni misszióba induló MH 86. Légi Kiképzést-támogató csoportot a Szolnoki Helikopter Bázis Művelődési Otthonában. A tíz fős csapat 2010. augusztus 25-én kezdi meg szolgálatát.

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke beszédében elmondta, hogy az afganisztáni misszió a legveszélyesebb küldetés. „Afganisztánban nincs béke, hanem műveletek folynak, olyan harci cselekmények, melyek sajnos nagyon sok áldozatot követelnek"… A szövetséges katonák áldozata meghaladta már a 2000 főt. „Éppen ezért legyünk büszkék katonáinkra. Legyünk büszkék arra, hogy erre a nehéz, embert próbáló, veszélyekkel teli küldetésre vállalkoznak, és teljesítik kötelezettségüket, melyet esküben fogadtak".

Az altábornagy kiemelte: a 2005-ben indult afganisztáni misszió komoly kihívást, felkészültséget és nagy bátorságot igényel a magyar katonáktól, amelyhez a hozzátartozók türelme, szeretete és megértése elengedhetetlen.
A külszolgálatot teljesítő magyar katonák, eddig nem alkalmazott képességek alkalmazásával is hozzájárulnak az afgán hadsereg felkészültségének fejlesztéséhez. Ilyen például a MI-17 típusú helikopterre történő blokk felszerelése, amellyel lehetővé válik a nem irányított rakéták használata ezen a típuson.
Benkő Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy Suszter Attila őrnagy, a váltás parancsnoka egy személyben felel mindenkiért és mindenért. Arra kérte a misszióba induló katonákat, hogy műveleti területen segítsék egymást, a parancsnokot és bajtársaikat egyaránt. „A problémamegoldás közös. Egy csapatról, egy célról van szó. A feladatot csak akkor tudják végrehajtani, ha parancsnokuk vezetése alatt egy irányban gondolkodnak és dolgoznak."

A misszió egy éve alatt 4 hónapos váltásokban biztosítja a katonákat az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. A csoport feladata az Afgán Nemzeti Hadsereg Légi Hadtest (Afghan National Army Air Corps, ANAAC) harci helikopter hajózó állományának elméleti és gyakorlati kiképzése, és részvétel a helikopterek csapatszintű üzemben tartásában. A most induló második váltás 10 fővel kezdi meg szolgálatát Afganisztánban. 2011. január 15-ig tartózkodnak majd az ázsiai országban. Oktató gépparancsnok-kontingens parancsnok beosztásba Suszter Attila őrnagyot vezénylik, aki korábban a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központ és az MH 86. Szolnoki Helikopter Bázison hajtott végre felkészítést a misszióba készülőknek.

A rendezvény állófogadásán Pintér Zoltán, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnemi főnöke mondott pohárköszöntőt. A vezérőrnagy -aki nemrégiben ellátogatott az afganisztáni bázisra- beszédében elmondta: „Az afgán légierő parancsnoka négyszemközt elmondta nekem, hogy a magyarok a legjobbak".

Szöveg: Kánya Andrea
Fotó: Dévényi Veronika