Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akiket a lőpor füstje megcsapott

Szöveg: Andor Tamás õrgy. |  2010. május 6. 12:04

Az előző évhez hasonlóan az idén is a Cseh Köztársaság bøezinai légvédelmi rakéta lőterén került lebonyolításra az SA–16 (IGLA–1E) légvédelmi rakétatechnikával végrehajtott éleslövészet. A 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred alkalmi IGLA ütege ismét kiválóan teljesítette a gyakorlatot.

A lövészet célja az ezred légvédelmi rakéta szakbeosztású állományának szak- és pszichikai felkészítése, valamint az éles rakétaindítás során a tűzkiváltással kapcsolatos tevékenységek gyakorlása volt.
Az alapos előkészítésnek köszönhetően az állomány eseménymentesen hajtotta végre a mintegy kilenc órás közúti menetet és érkezett meg a csehországi Dlouhan lévő szálláshelyére. A gyors eligazítást követően mindenki nyugovóra tért, hiszen másnap már a lőtér szolgálati helyeinek berendezése és gyakorló lövészet várt a csapatra.
A lövészet idejére az időjárás is a kegyeibe fogadta a csapatot, így szinte ideális körülmények között kezdték meg a már számtalanszor elismételt folyamat végső begyakorlását. A sikeres gyakorló lövészet után mindenki bizakodva és magabiztosan tekintett az előttük álló nagy napra.

Április 28-a minden bizonnyal emlékezetes nap marad annak a 42 katonának, akik jogot szereztek arra, hogy

elmondhassák: éles légvédelmi rakétát indítottak. A lövészet, ha lehet egyáltalán így fogalmazni, már-már unalmasan zajlott. Az egymást követő indítások monotóniáját csak néhány előre nem tervezett esemény szakította meg, azonban hála a mindenre kiterjedő felkészítésnek és a kidolgozott tevékenységi rendnek, az állomány ezekre is megfelelően reagált. A nap végére így mindenki jogos büszkeséggel gondolhatott az elvégzett munkára, és az elismerő szavakban sem volt hiány.

A lövészet érdekessége – a fegyelmezett és balesetmentes végrehajtás mellett – az a külön „verseny", ami a „SHORAD 2010 légvédelmi rakéta lövészet legjobb lövésze" címért zajlott. A díj elnyerésének feltétele, hogy a rendszabályok maradéktalan betartása mellett a tűzkiváltás a lehető leggyorsabban történjen meg. A verseny kiélezett voltára jellemző, hogy győztest csak a videofelvételek többszöri kikockázása után lehetett hirdetni. A vetélkedésben Hanyecz Sándor főtörzsőrmester 7,13 másodperccel bizonyult a legjobbnak, de a dobogósok is csak mindössze 0,5 másodperccel maradtak el tőle.
Mivel a tartalék napra nem volt szükség, így másnap lehetőség nyílt egy rövid városnézésre a festői Karlovy Varyban.
A végleges értékelés ugyan még várat magára, de az előzetes eredmények ismeretében bátran kijelenhető, hogy az alegység kiváló eredménnyel hajtotta végre feladatát.