Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akkreditációs tanfolyam Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. április 6. 14:31

Április 11-22. között a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság Akkreditációs Bizottsága által ellenőrzött, Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység (C-IED) „Képezd a Kiképzőt” (TtT) NATO akkreditációs tanfolyam megrendezésére kerül sor az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) szentendrei objektumán és a Csobánkai gyakorlótéren.

1595916635
A tanfolyamot a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség  nemzeti szakmai felügyelete mellett a kijelölt MH C-IED kiképző csoport hajtja végre azzal a céllal, hogy a sikeres akkreditáció megszerzésével, a nemzeti képesség a NATO részére kiajánlható legyen.

A maga nemében egyedülálló képesség megszerzésének lehetősége nem előzmény nélküli esemény. 2008 decembere óta a nemzetközi C-IED felkészítés keretében 12 különböző tartalmú elméleti és gyakorlati tanfolyam megszervezésére és lebonyolítására került sor Szentendrén, amely a NATO missziókban szolgáló különböző nemzeti kontingensek katonáinak közvetlen felkészítésén túl az MH katonai szervezetei katonáinak költséghatékony, nemzetközi szintű felkészítését is lehetővé tette. A közel másfél éves folyamat a NATO APPROVED (azaz: NATO tanúsított) minősítés megszerzésének előkészítésében is jelentős szerepet játszott. Az alig több mint egy hét múlva kezdődő akkreditációs tanfolyamnak tehát nagy a tétje. A minősítés megszerzése a Magyar Honvédség képességeit gazdagítja.

A tanfolyamra való felkészülés utolsó szakasza – érthető módon – a napi tevékenység középpontjába került, amelynek keretét a legapróbb részletre is kiterjedő MH KKB parancsnoki parancs adja meg. A felkészülés részét képezte a csobánkai gyakorlótér objektumainak állagjavító és oktatástechnikai korszerűsítése csakúgy, mint a közreműködők szakmai készenlétének szinten tartása vagy a logisztikai előkészítés és mindezek folyamatos ellenőrzése.

1595916635

 Fotó: archív