Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknatámadást vészelt át az egyik afgán alelnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 16. 14:12

Legkevesebb hét halálos áldozattal járó öngyilkos merényletet követtek el szerdán az északkelet-afganisztáni Kapisza tartományban, de közben sértetlenül átvészelt egy aknatámadást az egyik afgán alelnök és a belügyminiszter – közölték tisztségviselők. Az öngyilkos merényletet a kapiszai tartományi székhelyen, Mahmúd-Rakiban, a kormányzói hivataltól mintegy 200 méterre követte el a tettes, aki a maga vezette autót robbantotta fel.

Az afgán belügyminisztérium szóvivője úgy tudja, hogy a támadásban két rendőr és öt polgári személy halt meg. A tartományi szóvivő viszont azt mondta, hogy négy rendőr és négy civil a halálos áldozat, és megsebesült további négy polgári személy is.

Nem tudni, hogy a merényletnek Azizul Rahmán Tavab kormányzó volt-e a célpontja, a belügyminisztériumi szóvivő szerint a kamikaze egy ellenőrzőpontnál robbantotta fel az autót. A tartományi oktatási hivatal épületéig akart eljutni, de a rendőrök nem engedték oda – tette hozzá.

A tálib lázadók jelentkeztek elkövetőként, és azt állították, hogy Franciaország kabuli nagykövetét, afgán tisztségviselőket, valamint az őt kísérő francia katonákat vették célba, akik Mahmúd Rakiban a kormányzót akarták meglátogatni. Hozzátették, hogy támadásuknak több francia és afgán tisztségviselő is áldozatul esett.

Bernard Bajolet nagykövet azonban közölte, hogy konvoja messze volt a robbanás színhelyétől, és nincs francia áldozata a támadásnak. Az afganisztáni francia erők részben ebben a tartományban teljesítenek szolgálatot.

A kapiszai öngyilkos merénylettel szinte egy időben aknatámadás ért egy rendőrségi kiképzőközpontot a főváros közelében elterülő Vardak tartományban, a létesítmény avatóünnepsége közben, de áldozatot nem követelt. Az aknatámadás Saki-Vardak helységben történt, egy kiképzőközpont avatásán, amelyet a NATO létesített, felkészítendő az afgán biztonsági erőket arra az időre, amikor a nemzetközi katonai koalíció 2014 végén kivonul az országból.

A ceremónián részt vett több NATO- és afgán kormányzati tisztségviselő, köztük Mohammad Karim Halili afgán alelnök és Biszmullah Hán Mohammadi belügyminiszter. Az aknagránát nem követelt áldozatot, csak riadalmat. A résztvevők – köztük a 300 rendőrújonc – a robbanás hatására a földre vetette magát, a testőrök pedig biztonságos helyre menekítették a tisztségviselőket.