Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Laktanyanap Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. június 16. 13:04

Június 10-én az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében nyílt laktanyanapot tartottak azoknak a középiskolásoknak, akikben nagy az érdeklődés a következő tanévben bevezetésre kerülő választható közismereti érettségi vizsgatárgy, a katonai alapismeretek iránt.

1595920354
A tantárgy célja és feladata, hogy a középiskolás diákok megismerjék a katonai pálya legjellemzőbb tevékenységeit, megismerkedjenek a honvédelem és a hadsereg szerepével a múltban, a jelenben és a jövőben, illetve elsajátítsák a katonai feladatok végzéséhez szükséges alapismereteket és képességeket.

A laktanyába beérkezőket a helyőrségi zenekar térzenéje fogadta az alakulótéren. A megnyitón dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta: „A mai nap feladata az, hogy bemutassuk, hogyan élünk, hogyan készülünk fel egy külföldi misszióra, hogy néz ki egy laktanya, mit csinálnak napközben a katonák. Lehetőséget adunk számotokra, hogy csatlakozzatok a KatonaSuli programhoz, hogy amikor elérkezik a pályaválasztás ideje, könnyebb szívvel mondhassátok azt: katona szeretnék lenni. Érezzétek jól magatokat, töltsétek el kellemesen ezt a pénteki napot!"

Ezt követően a diákok rövid tájékoztatást kaptak a tervezett programokról, és elindultak a foglalkozási helyekre. A fiatalok számára a fegyverzeti és technikai bemutató bizonyult a legérdekesebbnek, ahol megismerkedtek az alakulatnál rendszeresített felszerelési tárgyakkal, katonai járművekkel.

Bella Szabolcsot, 10. osztályos tanulót a fegyverek érdekelték. „Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy milyen fegyvertípusok vannak. Engem különösen érdekelnek a mesterlövész puskák, amiket a filmekben is lehet látni. Szívesen részt vennék egy katonai kiképzésen, mert kíváncsi vagyok, hogy mennyire bírnám megállni a helyemet."

A programokat a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj önvédelmi és közelharc-bemutatója zárta, amiben közreműködtek olyan debreceni középiskolás diákok is, akik már részt vesznek a KatonaSuli programban.

1595920355
 
1595920356
 
1595920356

 Fotó: Dancsi Attila