Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Al-Kaida terroristákat likvidáltak Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 18. 6:25

A jemeni biztonsági erők megölték az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat legkevesebb 28 feltételezett tagját, további 17-et pedig őrizetbe vettek különböző helyeken végrehajtott akciókban. Az akciók helyszíne a főváros, Szanaa, az ország déli részén lévő Abján városa és a fővárostól északra fekvő Arháb térsége volt.

Az utóbbi, törzsi erők által uralt körzetben négy al-Kaida-tagot megöltek, másik nyolcat pedig elfogtak. Az elfogottak “robbanóövet viseltek, és öngyilkos merényletekre készültek külföldi és hazai érdekeltségek, valamint iskolák ellen" – olvasható a közleményben.

A Szanaától 480 kilométerrel délkeletre lévő Abján környékén egy terrorista-kiképzőtábort támadtak légi támogatással a biztonsági erők, és a közlemény szerint 24-30 kiképzésvezető halálát okozták, köztük külföldiekét.

Egy helyi tisztségviselő azonban a francia hírügynökségnek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a táborra irányuló bombázás tévedésből egy falut is ért, és összesen mintegy harminc ember halálát okozta, köztük polgári lakosokét.

Abján környéke is része annak a térségnek, amely kicsúszik a jemeni hatóságok ellenőrzése alól, és ahol iszlám szélsőségesek – köztük afganisztáni veteránok – az utóbbi években összegyűltek.