Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alföldi mérkőzés

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. november 26. 14:09

Miután a szovjetek 1944 októberében a páncélos hadviselésnek kedvező sík terepen, az Alföld tiszántúli részén megkezdték offenzívájukat, a német-magyar erők szeme előtt egyetlen cél lebegett: Észak-Erdélyből és az Északkeleti-Kárpátokból minél gyorsabban kivonni az ott harcoló csapatokat, mielőtt azokat az ellenfél bekerítené és megsemmisítené.

1595910633
Azzal, hogy a szovjet Vörös Hadsereg Arad körzetében kiért a magyar Alföldre, rendkívül előnyös helyzetbe került, hiszen a nehezen járható erdős hegyvidék helyett a páncélos hadviselésnek jóval kedvezőbb sík terepen folytathatták az előrenyomulást.

A Legfelsőbb Főparancsnokság Főhadiszállása (Sztavka) ennek megfelelően új tervvel állt elő, amelyből egy nagyszabású átkaroló hadművelet képe rajzolódott ki: az 1944. szeptember 25-én kiadott direktíva szerint az Ivan Petrov vezérezredes irányította 4. Ukrán Front október elsején indít támadást, áttör az Északkeleti-Kárpátokon, s a Felső-Tisza felé nyomul. Déli irányból valamivel később, október 6-án kell előrelendülnie Rogyion Malinovszkij marsall 2. Ukrán Frontjának, szintén a Tisza vonala irányába.

A két hadseregcsoport aztán Csapnál (ma Cop – Ukrajna) találkozva bekeríti az Észak-Erdélyben harcoló 2. magyar hadsereget és a 8. német hadsereget, illetve az Északkeleti-Kárpátokban védekező 1. magyar hadsereget.

Az eseményekről szóló teljes cikket a Magyar Honvéd november 26-án megjelenő új számában olvashatja el!