Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győrben jártak a vezérkari tanfolyam hallgatói

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2010. november 26. 15:13

Szakmai látogatást tettek a napokban a ZMNE Felsővezetői (Vezérkari) Tanfolyamának résztvevői Győrött, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél. A vendégeket Kovács Ferenc mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta, majd részletes tájékoztatást adott az ezred szervezeti felépítéséről, rendeltetéséről, valamint az idei és a 2011-es feladatokról.

A parancsnoki beszámolót az alakulat légvédelmi rakéta éleslövészeteiről készült kisfilmjei színesítették. Az előadás végeztével as parancsnok válaszolt a felmerülő kérdésekre.
A program statikus és dinamikus haditechnikai bemutatóval folytatódott, amit Molnár Sándor alezredes, az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnoka és Ferenczi Zsolt mérnök őrnagy, a vezetési zászlóalj törzsfőnöke koordinált. Itt a látogatók megismerkedtek az ezred fő technikai eszközeivel, a tájékoztatás során információt kaptak a technika rendeltetéséről, haditechnikai adatokról, alkalmazási lehetőségekről. A dinamikus bemutató során a BTR-80-al történő felderítés után egy csökkentett MISTRAL-szakasz harcrendfoglalása következett, végül egy SA-6 (KUB) légvédelmi rakétaüteg települését nézhették végig a vendégek.

1595910634
Az ebéd előtt a vezérkari tanfolyam hallgatói Tóka Henrietta százados, személyügyi tiszt tárlatvezetésével a Művelődési Otthon csapatmúzeumában ismerkedtek meg az alakulat és jogelőd szervezetei történelmével, valamint rövid ismertetőt kaptak védőszentünk, Szent Borbála életéről, haláláról, az ezred tulajdonába került nagyváradi Borbála-szobor történetéről. Ezekben a napokban igazán aktuális megemlíteni a tüzérek védőszentjét, hiszen ezredünk számos – a december 4-ei Borbála-nap köré font – ünnepi rendezvényen vesz részt, többek közt Horvátzsidányban, valamint a Mátyás templomban.

December 3-án az alakulat fegyvernemi ezredsorakozóján egyúttal a „vörösiszap" kármentesítésében részt vett katonák elismerési ünnepségére is sor kerül Győrben, ahol – a tervek szerint – dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök adja majd át a kitüntetéseket 13 alakulat 300 katonájának.

A vezérkari tanfolyam Bozsóki Attila mérnök alezredes, parancsnokhelyettes, valamint Somogyi Péter őrnagy kíséretében délután a győri városházára látogatott, ahol a küldöttséget Borkai Zsolt polgármester távollétében Hegyi Sándor, Győr Megyei Jogú Város katonai szakreferense fogadta, majd beszámolt az önkormányzat, valamint a városi közgyűlés tevékenységéről, működésének rendjéről. Rövid városnézést követően a hivatalos program a Győri Egyházmegyei Püspökségen ért végett, ahol a püspök személyesen fogadta a tanfolyamot, majd körbevezette a vendégeket a püspökségen.