Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ambiciózus, nem lehetetlen – kihívás, nem akadály

Tartalmas évet zárt, de még több feladat elé néz a hadosztály-parancsnokság

Szöveg: Skrinyár Eszter alezredes | Fotó: Földházi Enikő százados |  2021. december 17. 17:14

„Hatalmas lépéseket tettünk ebben az évben, hogy a közeljövőben a kezdeti, majd 2023-ban a teljes műveleti készenlétet elérjük” – kezdte évzáró beszédét Denis Tretinjak vezérőrnagy, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka, aki az HQ MND-C állományát a szervezet vezénylőzászlósával, Mario Mateljic törzszászlóssal közösen, Skype-on keresztül szólította meg december 17-én, Székesfehérváron, az Alba Régia laktanyában.

2021_12_17 VTC holiday address 02

Habár a vezetők szemtől szembe szerették volna megköszönni a személyi állomány egész éves munkáját, a koronavírus-világjárvány terjedése miatt hozott szigorú rendszabályoknak megfelelően a rendelkezésre álló technika segítségével tudták csak ezt megtenni. Tavaly ilyenkor – szintén a COVID-19 szigorítások miatt – alapvetően otthoni munkavégzést rendeltek el a katonák számára, így lehetetlen volt akár ehhez hasonló évzárást tartani. A 2021-es év azonban olyan eredményeket hozott, amelyekről a parancsnok és a vezető altiszt mindenképpen szót kívánt ejteni.

Év elején új, jobb munkakörülményeket biztosító konténerirodákba költözhetett át a parancsnokság, ehhez hasonló fog történni 2022 év első hónapjában is, amikor a második konténeregyüttest adják át a többnemzeti állomány számára.

Ebben az évben a korábban messzinek tűnő 100 fős létszámot is átlépték, Szlovákia csatlakozásával és az öt fős szlovák csoport érkezésével pedig immár három keretnemzet alkotja ezt a regionális kezdeményezést. „Az emberi tőke, a kollektív tudás és képességek a hajtóerő ebben a közös projektben” – emelte ki a vezérőrnagy.

A parancsnok szerint legkésőbb márciusban aktiválják a hadosztály-parancsnokságot a NATO haderőstruktúrán belül, amely „mindannyiunk számára a további munka új szintjét fogja hozni, összhangban a NATO-családon belüli új státuszunkkal”.

2021_12_17 VTC holiday address 03

A vezénylőzászlós szólt az idei év két nagy gyakorlatáról is, kiemelve az egyéni és kollektív kiképzés fontosságát. Tekintettel arra, hogy a hadosztály-szintű műveletek tervezéséhez és vezetéséhez szükséges képességek kialakításának egyetlen módja a képzés, a következő év még ambiciózusabb és kihívásokkal telibb lesz. A tervek szerint nem csupán két jelentős nemzetközi gyakorlaton vesz részt a szervezet, de saját, egymásra épülő gyakorlat-sorozatát is útnak indítja majd.

Egy új parancsnokság felállításához és munkájához szükséges, meghatározó dokumentumok nagy része már elkészült, de a képzésen kívül a hatályos műveleti utasítások, intézkedések és törzsszabályzatok fejlesztésére 2022-ben is nagy hangsúlyt kell helyezni, ezek ugyanis már a 2023-ban esedékes CREVAL-hoz (combat readiness evaluation, harci felkészültség ellenőrzése) kapcsolódó kritériumokra fókuszálnak.

„Az elért eredmények és projektek teljes mértékben a közös munka és közös erőfeszítés eredménye, és nagyon szeretnénk, hogy mindenki érezze: egy győztes csapat része, amely a végső célunk, egy teljes műveleti képességgel rendelkező hadosztály-parancsnokság felé halad” – tette hozzá Mateljic főtörzszászlós.

2021_12_17 VTC holiday address 05

A parancsnok reményét fejezte ki, hogy a jövő év nyugodt, koronavírus-mentes körülményeket hoz számukra, így a vezetés gyakrabban találkozhat az állománnyal és meghallgathatja szempontjait, javaslatait, hiszen ezek mind fontosak számukra.

„Elvárjuk, hogy mindenki ambiciózus maradjon, ami nem lehetetlen célok kitűzését jelenti. A kihívásokban ne akadályokat lássunk, hanem általuk új, innovatív utakat keressünk a célok felé” – hangsúlyozta Tretinjak vezérőrnagy.

Zárásként elmondták, hogy megtiszteltetés számukra ennek a parancsnokságnak a vezetésében szolgálni; szeretnék, ha mindenki büszke lenne az eddigi eredményekre és a siker érdekében eddig elvégzett kemény munkára.