Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika új védelmi stratégiája elkötelezett Európa biztonsága mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 10. 11:37

Az új amerikai védelmi stratégia megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét az európai biztonság mellett és biztosítja, hogy továbbra is megfeleljen az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkében vállalt kötelezettségeinek – jelentette ki január 9-én, hétfőn Washingtonban Philip Gordon, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai kérdésekben illetékes helyettes államtitkára.

1595929841
Az 5. cikk értelmében a NATO-országok bármelyik tagállam ellen intézett támadást valamennyiük ellen irányuló agressziónak tekintenek, és ilyen helyzetben támogatják a megtámadott felet vagy feleket akár fegyveres erővel is.

Gordon hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok növelni fogja együttműködést európai partnereivel az interoperabilitás terén a globális kihívások kezelésében.

„A transzatlanti együttműködés továbbra is a stabilitás alapvető forrása marad a kiszámíthatatlan világban és Európa a fő partnerünk a globális és a gazdasági stabilitás kiterjesztésében" – fogalmazott az amerikai diplomata néhány nappal az után, hogy Barack Obama amerikai elnök és Leon Panetta védelmi miniszter meghirdette: Washington áramvonalasítja haderejét, az ázsiai-csendes-óceáni társégbe helyezi át védelempolitikájának súlypontját.

Philip Gordon emlékeztetett rá, hogy a NATO 2010-es lisszaboni csúcstalálkozóján a tagállamok új stratégiai koncepciót fogadtak el, amelynek célja, hogy felkészítse a szövetséget a 21. század kihívásaira. Gordon elmondta, hogy a májusban Chicagóban megrendezendő NATO-csúcson a szövetség minimum három prioritásra összpontosít majd: az afganisztáni átmenetre, a NATO katonai képességeire és partneri kapcsolataira.

1595929841
A helyettes államtitkár rámutatott, hogy Afganisztánban az átmenet új szakaszában a nemzetközi stabilizációs erő (ISAF) a harci feladatok ellátásától áttért az afgán biztonsági erők támogatására és a tanácsadásra. A tagállamok vezetői várhatóan meg fognak állapodni a 2014 utáni Afganisztánnal kapcsolatos elképzelésekről is.

A katonai képességek tekintetében a fő hangsúlyt a hatékonyság, az „intelligens védelem" kapja; a szövetségeseknek a nehéz költségvetési körülmények között is együtt kell működniük abban, hogy szembe tudjanak nézni az őket érő kihívásokkal.

A NATO emellett világszerte tovább erősíti a partneri kapcsolatait és biztosítja, hogy a szövetség a párbeszéd és egyben a hatékony együttműködés fóruma legyen a közös biztonsági aggályok kezelésében.

Philip Gordon Líbia példáját hozta fel annak illusztrálására, hogy a közös katonai fellépésben a NATO-tagállamok mellett a térségből és máshonnan való partnerek is rész vállaltak.

Gordon hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok folytatja a rakétavédelmi rendszerek telepítését, beleértve a katonai eszközök elhelyezését Lengyelországban és Romániában, a törökországi radartelepítést, valamint az Aegis osztályú, rakétavédelemre szakosodott rombolók állomásoztatását a spanyol kikötőkben. Az amerikai diplomata megerősítette, hogy a rakétavédelmi rendszer nem Oroszország ellen irányul, és a NATO továbbra is készen áll a Moszkvával való együttműködésre. A helyettes államtitkár szerint az amerikai hadvezetés növelni fogja az Európában állomásoztatott különleges műveleti erők reakcióképességét, s

1595929841
szorgalmazza annak a terveknek a megvalósítását, amelynek értelmében Lengyelországban egy olyan légi különítményt hoznak majd létre, amely javítani fogja a térségbeli szövetségesek és partnerek kiképzési lehetőségeit.

Philip Gordon elmondta: nincs alapja annak a spekulációnak, hogy az NATO és az Egyesült Államok az idén kivonná csapatait Koszovóból, különösen az elmúlt hetekben-hónapokban felerősödött feszültség közepette.

A múlt héten ismertetett új amerikai védelmi stratégia értelmében az Egyesült Államok egy kisebb, de rugalmasabb és műszaki szempontból élenjáró haderő fenntartása mellett szándékozik fenntartani katonai világelsőségét. Washington módosít a két szárazföldi háború egyidejű megvívására és megnyerésére épülő doktrínáján és védelmi politikájában a hangsúlyt az ázsiai-csendes-óceáni térségre helyezi át. Fenntartja és átalakítja katonai jelenlétét a Közel-Keleten, és az átalakuló stratégiai környezethez igazítja európai jelenlétét. A stratégia kulcseleme a partnerségi viszonyok erősítése.

Az új védelmi stratégia konkrét elemeit az Obama elnök által február 6-án beterjesztendő költségvetés tartalmazza majd.