Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai jóváhagyás a tajvani fegyvercsomagra

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 26. 13:56

Az Obama adminisztráció beleegyezett a Tajvannak szánt fegyverek eladásába, amely döntéssel egyes amerikai szakértők szerint kínai válaszlépésekre lehet számítani. Az Obama vezette kormány ezzel a határozattal először járult hozzá fegyverexporthoz az el nem ismert (a Kínai Népköztársaság a területéhez tartozónak tekinti) szigetország számára.

A hosszú ideje húzódó csomag többek között ajánlatokat tartalmaz UH-60 Black Hawk típusú helikopterek, valamint Patriot PAC-3 rakétakomplexumok eladására. A szigetország modernizálni kívánja az ország légierejét F-16 típusú vadászrepülőgépekkel, amelyre azonban nem tesz ajánlatot az amerikai fél. Mindezek mellett védelmi kommunikációs berendezéseket is tartalmaz az ajánlat, mondta el egy hivatalnok, aki az ügy kényes mivolta miatt, megőrizte anonimitását.

Egy bizalmas körökből származó információ szerint az F-16 eladásától éppen azért állt el az amerikai vezetés, mert azt már „túl provokatívnak" találta Kínával szemben.

Kínai kormányszóvivők elmondták, hogy az USA Tajvannak nyújtott támogatása továbbra is a legérzékenyebb pont Washington és Peking kapcsolatában, ami nem járul hozzá a közeledéshez.

Korábban 2008-ban zajlott le fegyvertranzakció az Egyesült Államok és Tajvan között. Akkor a kínai hatóságok nagyon élesen reagáltak az eseményre és szinte teljesen megszakították a katonai együttműködést az USA-val. A megromlott viszony az elmúlt időszakban figyelemreméltóan javult, bár a feszültség továbbra is érezhető.