Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vietnam az orosz fegyverek legnagyobb vásárlója 2009-ben

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 26. 14:14

Vietnam lett az orosz hadiipar legnagyobb vásárlója a 2009-es évben, derült ki a Center for Analysis of Strategies and Technologies (CAST) számításaiból. Vietnam ugyanis a tavalyi évben 6 db dízel-elektromos tengeralattjáróra és 12 db Szu-30 vadászbombázó repülőgépre adott le megrendelést.

A 2002-ben Kínával megkötött szerződéskötés után, ahol a kínaiak 8 db tengeralattjáró megvásárlásáról írtak alá megegyezést, a Vietnammal kötött megállapodás minősül Oroszország számára a második legnagyobb volumenű szerződéskötésnek a Szovjetunió szétbomlása utáni periódusban. A beszámolóból az is kiderül, hogy az oroszok első öt helyen álló fegyverzettechnikai vásárlói Vietnamon és Kínán kívül még India, Algéria és nem utolsó sorban Venezuela.

A Project 636 (NATO kódnevén Kilo-osztályú) hagyományos dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárókról megkötött szerződés, amelyet a vietnami miniszterelnök múlt év decemberi moszkvai látogatása során írtak alá, megközelítőleg 2 milliárd dolláros becsült értékről szól. Ezen kívül a két fél megkezdte újabb 12 db Szu-30MK2 vadászrepülőgép megvásárlásáról szóló szerződés előkészítését is a 2009 januárjában megkötött 500 millió dollár értékű megállapodás mellett, amely szintén 12 db Szu-30MK2 vadászgép rendeléséről szólt. Tervek szerint az első szerződésben megrendelt repülőgépek leszállítása ez évben kezdődhet meg.

A tengeralattjárók megvásárlásáról szóló szerződés még maga után von számos infrastrukturális beruházást is Vietnamban, mint egy tengerészeti bázis megépítését, különböző javítási és karbantartási munkák elvégzésére szolgáló dokkot, egy kommunikációs centrumot, valamint a hajókat kiszolgáló szakszemélyzet oktatására szolgáló képzést. Ugyanis Vietnam ezidáig nem rendelkezett tengeralattjáró flottával. Ezek a beruházások azonban még másik 2 milliárd dollárt hoznának Oroszország számára.

Oroszország legnagyobb fegyverzet exportőre, a Roszoboronexport jelentése szerint az átfogó világgazdasági válság ellenére is növekedtek a megrendelések 2009-ben, méghozzá 22 milliárd dollárról 32 milliárdra.

1595896213