Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonák haltak meg Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 25. 13:27

Öt amerikai katona halt meg három támadásban Afganisztán déli részén, ahol az amerikai csapatok a NATO-szövetségesekkel együtt fokozták a harcot a tálibok ellen.

Robert Carr, az amerikai csapatok szóvivője közölte pénteken: három katona halálát az okozta, hogy gépkocsijuk ráfutott egy úton elhelyezett robbanószerkezetre, két katonát pedig lelőttek. Mindhárom incidens csütörtökön történt.

Ezzel 34-re emelkedett a szeptemberben elesett amerikai katonák száma Afganisztánban. Augusztusban 51 amerikai katona halt meg, az volt a legvéresebb hónap Afganisztán megszállása óta. Idén már 368 külföldi, köztük 216 amerikai katona vesztette életét az országban.

Miközben Afganisztánból sorra érkeznek a hírek amerikai katonák elestéről, Washingtonban arról megy a vita, kell-e több katonát küldeni az ázsiai országba. A Pentagon közölte, hogy az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők amerikai parancsnoka, Stanley McChrystal hamarosan csapaterősítést fog kérni. Washingtoni illetékesek szerint akár 40 ezer újabb katona küldése is szóba kerülhet. Jelenleg Afganisztánban több mint százezer nyugati katona teljesít szolgálatot, mintegy kétharmaduk amerikai.