Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai toborzók látogatása Veszprémben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. június 10. 19:40

Veszprémbe, az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság toborzó irodájába látogatott az Ohiói Nemzeti Gárda küldöttsége. A toborzással foglalkozó magyar és amerikai szakemberek kölcsönösen tájékoztatást adtak egymásnak az országaikban folyó toborzó feladatokról, módszerekről és az elmúlt időszakban elért eredményeikről.

A vendégeket Huszár Péter alezredes parancsnok-helyettes köszöntötte, aki röviden bemutatta a parancsnokság szervezeti felépítését és tájékoztatást adott a katonai szervezet fő feladatairól. Kiemelten foglalkozott a toborzással, ami napjainkban a gazdasági válság miatt került előtérbe. Érezhetően nőtt a katonai pálya iránt érdeklődők száma, ezt jelzi, hogy az utóbbi hónapokban naponta 35-50 fő látogatja meg a toborzó irodát és kér felvilágosítást a munkalehetőségekről.

A vendéglátók az amerikai szakembereknek a helyszínen, a munkahelyeket járva mutatták be, hogy milyen körülmények között fogadják az érdeklődőket és hogy a találkozást követően milyen feladatokat végeznek a toborzással foglalkozó munkatársaik. Hangsúlyozták, hogy Veszprém megye a toborzás szempontjából viszonylag jó helyzetben van, mert a

1595888118
megyében három alakulat van. Ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a megyén belül tudnak a jelentkezőknek beosztást felajánlani. Különösen igaz ez Pápa esetében, ahol a C-17-es program miatt jelentős számban vannak feltöltetlen helyek. A legnagyobb gondjuk a konkrét szaktudást igénylő beosztások, például a nehéz-gépkocsivezetők feltöltésével van.

A toborzó irodák Nyugat-Magyarországon sok esetben települnek ki más-más városokba, megmutatják kapcsolódva az adott település rendezvényeihez. Különösen fontos ez a jelenlét azokban a városokban ahol jelentősebb katonai alakulatok voltak, ezért nagy katonai hagyományokkal rendelkeznek. A településen élők napjainkban így találkozzanak a honvédséggel és a honvédelem kérdéseivel. A statisztikák szerint zömmel a 22 és 35 év közöttiek keresik fel az irodát, de akadnak fiatalabbak is. A tapasztalatok szerint az itt jelentkező nőket elsősorban az adminisztratív munkakörök érdeklik – hangzott el a tájékoztatón.

A beszélgetés során a vendéglátók elmondták, hogy ahol a toborzó iroda kialakításra került, régen honvédségi óvoda volt. Ezért van egy szép nagy parkjuk, ahol az elmúlt időszakban középiskolás fiataloknak különböző rendezvényeket, versenyeket szerveztek. Ezzel akarták a fiatalokat a katonai pálya felé irányítani.

1595888118
 

A program délután a hadkiegészítő parancsnokság tanácskozó termében folytatódott, ahol az amerikai toborzó szakemberek vendéglátóiknak mondták el a saját toborzó munkájukkal kapcsolatos tapasztalataikat hasonlóan, mint azt az előző napon már Budapesten is megtették.

Fotók: Galovtsik Gábor

Címkéklőtér