Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy igazán férfias kaland korhű sorozással

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 10. 21:13

Szinte minden gyermek vágyik arra, hogy a nyári szünetben legalább egy táborba eljusson. Van, aki sporttáborba, mások néptánc táborba, esetleg kézműves táborba szeretnének elutazni. És persze szép számmal akadnak olyanok is, akik egy katonai tábort akarnak kipróbálni a vakáció ideje alatt. Nos, idén már nekik sem kell otthon maradniuk.

Rendhagyó „sorozást" hirdetett több internetes oldalon is a Mogyoródi Katonai Hagyományőrző Egyesület. Szerda délután olyan fiatalokat vártak Budapest-Zuglóba, a Kassák Klubba, akik egy katonai tábort is szeretnének kipróbálni a nyáron. Nos, mint a honvedelem.hu azt a helyszínen tapasztalta: bátor jelentkezőkből nem volt hiány…

A mogyoródi hagyományőrző egyesület 1993-ban alakult, s célul tűzte ki az egykori Magyar Néphadsereg technikai eszközeinek gyűjtését. Ráadásul ezeket a járműveket nem teszik a „vitrin mögé", hanem minden érdeklődőnek megmutatják. Éppen ezért időt és pénzt nem kímélve minden eszközt felújítottak és működőképes állapotba hoztak, így aki szeretné, ki is próbálhatja a több évtizedes katonai matuzsálemeket. Jelenleg egy FUG (felderítő-úszó gépjármű), egy PSZH (páncélozott szállító harcjármű), egy GAZ-69-es és egy Csepel tehergépkocsi, egy Uaz terepjáró, és egy lánctalpas úszó komp van az egyesület birtokában – árulta el Horváth Zsolt a hagyományőrző egyesület elnöke, a rendhagyó sorozás szervezője.

Az egyesület által szervezet Angyalbőrben Military Táborba harminc, 10 és 16 év közötti fiatalt várnak, akik érdeklődnek a honvédelem és a katonaság iránt, valamint nem riadnak meg a kemény kiképzéstől sem – tudtuk meg a szervezőtől, aki elmondta azt is: hasonló tábort már tavaly is szerveztek az egyesület munkájában rendszeresen részt vevő fiatalok részére. A nagy sikeren felbuzdulva döntöttek úgy, hogy idén mindenki számára elérhetővé teszik a táborba történő jelentkezést.

– Az egyesület tagjai és a különböző fegyveres szervezeteknél szolgálók gyermekei közül már eddig is sokan jelentkeztek a táborba. Maradt azonban még néhány üres hely, amelyeket egy igazán különleges rendezvényen szerettük volna betölteni. Ekkor született meg a rendhagyó, korhű sorozás gondolata – mondta Horváth Zsolt, hozzátéve: azért éppen a zuglói Kassák Klubba szervezték meg a programot, mert a Magyar Néphadsereg idején a sorozások valójában is a különféle művelődési házakban zajlottak le.

A szerda délutáni sorozáson Horváth Zsolt – aki „civilben" a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett hadmérnök, és nem mellesleg újságíróként keresi kenyerét – korabeli, zöld színű katonai egyenruhában, fejére őrnagyi rendfokozattal ellátott sapkát húzva várta és fogadta az érdeklődőket. „Segédjei", a mogyoródi hagyományőrző egyesület fiataljai – Dancsa Róbert, Kálmán Roland, Kocsány László és Gál Zsombor – ugyancsak „katonazöld" gyakorlóban, ám honvédnak öltözve várták a leendő táborlakókat. Õk már tavaly is részt vettek az egyesület katonai táborában (sőt az ország több településére is meghívták őket, mint hagyományőrzőket és a legutóbbi három, kecskeméti nemzetközi repülőnapon is részt vettek), s nagyon jól érezték magukat. Mint elmondták: igazi férfias kaland volt a táborban töltött egy hét, minden fiatalnak csak ajánlani tudják.

A sorozásra érkező fiataloknak és szüleiknek Horváth „őrnagy" elmondta: a tábor célja, hogy a gyerekek megismerhessék, milyenek voltak néhány évtizeddel ezelőtt a sorkatonák hétköznapjai. Éppen ezért az egy hetes időtartamba belesűrítik mindazt, amit annak idején az újoncok az egy hónapos alapkiképzés ideje alatt tanultak meg. Így természetesen nagyon szigorú napirendet állítottak számukra össze. Az ébresztő, a reggeli torna és a reggeli után alaki kiképzés, délután pedig különféle szakkiképzések – például vegyivédelmi, híradó, illetve túlélő kiképzések – szerepelnek a tábor programjába. A táborlakók emellett lőgyakorlaton is részt vesznek majd, ám természetesen nem éles, hanem vaklőszerrel tüzelhetnek csak. Mindemellett megtanulják azt is, hogy miként kell a különféle harctéri sebesüléseket ellátniuk, vagy éppen titkosírással megírniuk egy jelentést.

A június 28-a és július 5-e között Mogyoródon megrendezendő tábor csúcspontja azonban kétségtelenül az lesz – tájékoztatott a „parancsnok" – amikor az utolsó előtti nap délelőttjén, a szülők jelenlétében tesznek „esküt" az „újoncok".

Hasonló alakiassággal és ugyanúgy, mint annak idején a sorkatonák. Az utolsó napon pedig egy egész délelőttös „harcászati gyakorlatot" szerveznek a táborlakóknak, s erre a rendezvényre ugyancsak várják a szülőket, hiszen nekik is feladatot szánnak. Õk vezetik majd ugyanis azokat a korhű katonai járműveket, amelyekkel gyermekeik kiutaznak a gyakorlatra.

Az Angyalbőrben Military Táborra jelentkezők a rendhagyó sorozáson néhány igazán különleges ajándékot is kaptak Horváth „őrnagytól". Egy katonai étkészletet – vagyis, ahogy mindenki ismeri, kanálgépet – egy gázálarcot, s a maszk tárolására szolgáló hordtáskát kaptak ajándékba. Ezeket a felszereléseket azonban természetesen el kell magukkal vinni a táborba is, ahol egy héten keresztül katonai sátrakban laknak és tábori ágyakon alszanak majd. Szóval igazi, férfias, katonás kihívás vár mindenkire…

– Az interneten olvastam a táborról, s mivel kedvenc filmsorozatom az Angyalbőrben volt, egy percig sem gondolkodtam, azonnal eldöntöttem, hogy szeretnék elmenni Mogyoródra, s megtudni milyen körülmények között éltek annak idején az „olajbogyók". Szerencsére a szüleimnek sem volt semmiféle kifogása a tábor ellen, így most eljöttünk a sorozásra. Már nagyon várom a tábor kezdetét, főleg a fegyveres és alaki kiképzést – árulta el a 14 éves Braun Bálint.

A fiatalembertől megtudtuk még azt is, hogy már most azon gondolkodik, hogy néhány év múlva szerződéses, vagy hivatásos katona lesz. A szolgálatról egyébként sok érdekes információt talált a honvedelem.hu honlapon.

Bálint elárulta még azt is, hogy azért tetszik neki a katonaság, mert apukája nagyon sok élményt mesélt neki abból az időből, amikor még ő volt sorkatona. Egészen pontosan határőr és a magyar-osztrák szakaszon szolgált.

A 13 éves Szakács Attila szintén az egyik internetes oldalon talált rá a tábor felhívására. Mivel már sokat olvasott a katonaságról, megkérte szüleit, írassák be a táborba, hogy személyes élményein keresztül is megtapasztalhassa, milyen is volt annak idején a sorkatonák élete. Sőt meggyőzte unokatestvérét, a 12 éves Horváth Barnabást is, hogy ő is jöjjön el a táborba. Így most együtt várják a nagy kalandot.Barnabás elárulta: nagyon szereti a katonai járműveket, így örül, hogy közelről is megszemlélhet majd néhányat. És természetesen az „eskütételt" is várja, amikor szüleinek is megmutathatja, mit tanult a tábor egy hete alatt.

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László