Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amikor kötél lógott Sztálin nyakán

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. november 19. 14:14

A Rákóczi Katonai Iskola negyedikes évfolyamát, közel 100 diákot a politikai helyettes tiszt Budapestre vezényelt 1956. október 23-án – mondta a honvédelem.hu-nak Komár József. Az egykori hallgató hozzátette: néhány társa eljutott a Rádió épületéhez, míg neki egészen más élmény jutott, hiszen életében először megcsókolhatott egy kislányt.

Az egyébként hatalmas fegyelem jellemezte Rákóczi Katonai Iskolában,ahol meg se lehetett más napokon nyikkanni 1956. októberében nagy nyüzsgés volt a folyosón, a diákok zajongtak és beszélgettek egymással – emlékezett vissza 23-ra Komár József. A gyermekek a viharban című könyv szerzője a honvédelem.hu-nak elmondta: Kenesei főhadnagy a negyedik évfolyamot felsorakoztatta, köpenyt és sapkát parancsolt rájuk, majd elindultak a mátyásföldi hév-megálló felé. Délután négy órára értek a megállóba. A fejetlenséget jellemezte, hogy a később a KISZ-be belépő katonatiszt nem kért nekik jegyet.

1595881827
Amikor a Keleti pályaudvarhoz értek Kenesei vezényelt a nótafelelősnek és a csapat rázendített a Gábor Áron rézágyújára. Ezt a dalt énekelték egészen a Sztálin térig (ma 56-osok tere)– emlékezett vissza Komár József. Az utcákon rengeteg ember nyüzsgött, akik megtapsolták a katonai iskola tanulóit. A Sztálin téren Kenesei oszolj-t vezényelt nekik, azzal a kitétellel, hogy később megtalálják majd egymást. Komár József szerint akkor már lógott a kötél a Sztálin szobor nyakán. A katonai hallgató hozzátette: emlékei szerint – bár sokan Csepel teherautókra emlékeznek – daruskocsikkal igyekeztek ledönteni a szobrot.

A monumentális szobor azonban ellenállt, furcsán bólogatott – mesélte tovább Komár József. Az emlékmű annyira hatalmas volt, hogy egy ember sétálgatott a tenyerén. A helyzetet végül is úgy mentették meg, hogy kivágták a csizmáját. Így már lehetővé vált az október 22-én a Műegyetemen meghozott határozat végrehajtása, vagyis hogy minél hamarabb döntsék le a Sztálin szobrot. Akik tevékenyen részt vettek az akcióban viszonylag kevesen voltak, a téren főként nézelődők biztatták őket – mondta Komár József. Valakik elkezdtek kiabálni a téren: lövik a testvéreket. Az emberek hadipuska-lőszereket mutogattak egymásnak. A Rákóczi Iskola diákjai megindultak a Rádió épülete felé, közülük néhányan el is jutottak oda.

1595881827
Kenesei, aki politikai helyettes tiszt volt az iskolában egyébként közel 100 gyereket vezényelt fel a Sztálin térre, de Komár József szerint nem azért, hogy bármit is csináljanak. Inkább afféle reprezentációs célból, hogy a rákóczisták is ott legyenek. Komár József szerint az csak a véletlenen múlt, hogy senki nem halt meg közülük. Kenesei később leszerelt, Komár József emlékei szerint már nem is ment vissza az iskolába, ami meglehetősen kihalttá vált. A könyv szerzője ugyanis elmesélte: október 24-én, amikor rendes iskolai foglalkoztatásuk lett volna, alig öten lézengtek az osztályban. Komár József egy intim részletbe is beavatta olvasóinkat.

Miközben mindenkin vastag, kapucnis esőköpeny volt, a fiatalember felfigyelt egy meglehetősen szellősen öltözött lányra. Boldog voltam, hogy megcsókolhattam. Õ volt az első lány az életben – mondta Komár József, aki hozzátette: ha nem találkozik a sashalmi lánnyal, akkor talán egészen másként alakult volna a sorsa. Így azonban elkísérte egy darabon, majd hazament. Gyalog indult Sashalomtól Mátyásföldig. Amikor megérkezett, beszökött a kerítésen, levetette a csizmát, a köpenyt. Körül se nézett, csak fáradtan és boldogan befeküdt az ágyába.