Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hangverseny a hadigondozottakért

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. november 19. 13:00

1848. november 19-én született először rendelet a háborús sebesültek és hadirokkantak kárpótlásáról. Majdnem napra pontosan, 160 évvel később pedig, 2008. november 18-án a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége megemlékező ünnepséget tartott a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Napján.

A megemlékező ünnepségen beszédet mondott Dr. József Péter szakállamtitkár, melyben kiemelte, hogy a hagyományok őrzésében és ápolásában szükség van a társadalmi szervezetek együttműködésére és arra kérte a HONSZ tagjait, hogy továbbra is ápolják a településük és egykori alakulatuk katonai emlékeit.

Ezt követően Dr. Markó György ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató-helyettese összefoglalta a sebesültek és hadirokkantak ellátásának történetét.
Az ünnepség további részében a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis zenekara- Dalmadi Zoltán százados vezetésével- kápráztatta el a hallgatóságot. A műsorban elhangzott Lehár Ferenc Luxemburg indulója, Kéler Béla Ördöglovas palotása, Kraul Antal Szent István indulója és John Williams 1941 című műve. Ez utóbbi emléket állít a második világháború áldozatainak. A rendezvény közönsége a nagy sikerű előadást vastapssal jutalmazta.