Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Anders Fogh Rasmussen a NATO új főtitkára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 4. 16:56

Szombaton délelőtt még úgy nézett ki, hogy a NATO csúcstalálkozója az új főtitkár megválasztása nélkül zárul. Törökország hajthatatlannak tűnt, és az Egyesült Államok sem sürgette a döntést. Végül sikerült megegyezni a legesélyesebbnek tartott dán Anders Fogh Rasmussen megválasztásában.

Anders Fogh Rasmussen lesz a NATO új főtitkára, jelentette be szombaton Strasbourgban Jaap de Hoop Scheffer, az atlanti szervezet július végén távozó civil vezetője.
Törökország az utolsó percig ellenezte a többi tagország által támogatott dán kormányfő jelölését, de végül beadta a derekát.
A NATO-csúcs strasbourgi zárónapján a tervekhez képest nagyon elhúzódott a tanácskozás, de annak végére – a korábbi pesszimista jóslatokat megcáfolva – megszületett a megállapodás. A NATO-főtitkár személyének kiválasztásához az összes tagállam egyetértésére van szükség.

A törököknek az volt a kifogásuk a liberális Rasmussennel szemben, hogy a dán lapokban 2005-ben megjelent Mohamed-karikatúrák ügyében nem volt hajlandó bocsánatot kérni. Emellett Ankara nehezményezte, hogy Dániában szabadon működhet egy szeparatista irányzatú kurd tévécsatorna.
A jelenlegi főtitkárral együtt az újságírók elé álló Rasmussen azt mondta, hogy számára nagy megtiszteltetés, Dánia számára pedig történelmi jelentőségű a mostani döntés.
NATO-körökben korábban emlékeztetettek arra, hogy Dánia hosszú évek óta derekasan kiveszi a részét a szövetség által vállalt feladatokból, és már korábban is volt esélyes – de végül nem befutó – főtitkár-jelöltje.

Szombaton délelőtt még úgy nézett ki, hogy a tagországok nem tudnak még megállapodni az új főtitkár személyében. Jaap de Hoop Scheffer jelenlegi főtitkár megbízatása július 31-én jár le.
Franz Josef Jung német védelmi miniszter szombat délelőtt még azt mondta Strasbourgban, hogy ugyan Angela Merkel német kancellár még péntek estére várta a megegyezést, de azt legkorábban a közeli napokban lehet remélni. Megjegyezte, az sem kizárt, hogy szombaton megegyeznek.
Péntek este James Appathurai NATO-szóvivő a kérdésre, hogy a NATO-csúcstalálkozó kiemelten fontos szombati témájának, az afganisztáni problémának a rovására mennyi időt akarnak szánni a vezetők a főtitkár személyének kérdésére, azt mondta, az afganisztáni stratégiát mindenképpen alaposan körüljárják.

1595885724
 

Az Egyesült Államok még nem tekintette égetően sürgősnek a NATO következő főtitkárának a kiválasztását a strasbourgi csúcstalálkozón, mondta egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai tisztségviselő szombaton. Megjegyezte, hogy Washington szokásához híven nyilvánosan nem közli, kit szeretne látni a poszton.
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pénteken Londonban közölte, személy szerint ellenzi, hogy a legesélyesebb jelölt, Anders Fogh Rasmussen legyen a NATO következő főtitkára. A Milliyet című isztambuli napilap pénteken megszellőztette, hogy Törökország a mostani NATO-csúcs utánra akarja halasztani a döntést a távozó főtitkár utódjáról.
A csúcstalálkozó szombati programja egyébként kétórás késéssel kezdődött, mert még szombat délelőtt is próbálták győzködni a törököket.