Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország a közös finanszírozást szorgalmazza

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 4. 17:02

A NATO-műveletek közös alapból történő finanszírozására való áttérés jelenthet megoldást az észak-atlanti szövetség számára a gazdasági válságban – mondta szombaton Szekeres Imre honvédelmi miniszter a NATO jubileumi csúcstalálkozóján.

A magyar delegáció a közös finanszírozás szükségességét hangsúlyozta a péntek este a németországi Baden-Badenben megrendezett védelmi miniszteri munkavacsorán, amelyen a részvevők az észak-atlanti szövetség katonai szervezetének és döntéshozatali rendszerének hatékonyabbá tételéről tanácskoztak.

Szekeres Imre kiemelte: több ügyben, több összefogásra van szükség. A közös finanszírozásra jó példa a Pápán megvalósuló stratégiai légiszállítási-kapacitás, amelyben 12 nemzet közösen vesz részt – tette hozzá.

A katonai képességek reformja tekintetében a magyar hadsereg reformját ugyancsak jó példaként említették a találkozón.

A NATO célja, hogy növelje a telepíthető és a műveletekben részt vevő katonáinak arányát. A miniszter elmondta, hogy ebből a szempontból Magyarország az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után a harmadik legjobban teljesítő ország a NATO-ban, hiszen a szárazföldi hadereje létszámának csaknem 12 százalékával vesz részt a közös műveletekben.

A munkavacsorán megvitatták az Egyesült Államok új Afganisztán-stratégiáját is. Magyarország teljes mértékben támogatja azt a koncepciót, hogy Afganisztánban afgán megoldásra van szükség, és alapvetően az afgán kormányt és hadsereget kell képessé tenni az ország helyzetének rendezésére – mondta Szekeres Imre.

1595885724