Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Árvíz a Tiszán – katasztrófavédelmi gyakorlás

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. augusztus 11. 8:08

„A Vízügyi Szolgálat közlése alapján a Tisza felső szakaszán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a valaha mért legnagyobb vízállást is meghaladó vízszint mellett egy tartós, elhúzódó, akár 10-12 napig tartó árhullám levonulására kell számítani. Ennek során minden eddigi erőfeszítés ellenére nem zárható ki egy gátszakadás bekövetkezése sem…” Bár a valóságban is előfordulhat hasonló esemény, szerencsére a fenti hír most csak egy katasztrófavédelmi gyakorlat alaphelyzetét adta.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzse által elrendelt gyakorlatra július utolsó napjaiban került sor, célja pedig a fővárosi és megyei védelmi bizottságok operatív törzseinek – riasztással egybekötött – működésbe lépésének ellenőrzésére volt. A Magyar Honvédséget érintve a riasztás kiterjedt a Honvédelmi Ágazati Katasztrófavédelmi Operatív Törzsre, az MH Műveleti és Doktrinális Központ bázisán megalakuló MH Katasztrófavédelmi Operatív Bizottságra, valamint a HM Védelmi Hivatal, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály és az MH GAVIK katasztrófavédelmi készenléti szolgálatba vezényelt állományára.

A hajnali fél ötkor érkező riasztás után a készenléti szolgálatok az előírt időre beérkeztek munkahelyeikre, aktivizálták híradó-informatikai eszközeiket. Gyorsan megtörtént a kapcsolatfelvétel a BM Nemzeti Helyzetértékelő Központba beérkezett készenléti állománnyal is. A helyzet tisztázása, majd a feladatszabás után a szolgálatba helyezett bizottságok megkezdték a tevékenységüket. 

A végrehajtás közben a katasztrófahelyzet további beállított elemmel bővült: a gyakorlatot egy paksi üzemzavar is nehezítette.

A gyakorlás – miután az elöljáró értékelése szerint elérte célját – a tapasztalatok értékelésével záródott. Eszerint a riasztási rendszer megbízhatóan működik, az információáramlás folyamatos és zavartalan volt.