Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az első, sorozatban gyártott P-8A Poseidont

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 9. 15:29

Március 4-én újabb mérföldkövéhez érkezett a Boeing P–8A Poseidon programja, hiszen az amerikai haditengerészet számára átadták az első, sorozatban gyártott darabot.

A P–8A számtalan feladatkörben alkalmazható lesz, többek között tengeralattjárók és felszíni egységek elleni hadviselésre, felderítésre, megfigyelésre és elektronikai hadviselésre egyaránt.

A Poseidonok megrendelésére 2011. januárjában került sor: az 1,6 milliárd dolláros szerződés keretein belül első körben 13 gépet rendelt a U. S. Navy, de a tervek szerint összesen 117 gép beszerzése várható, melyekkel a kiöregedő P–3C Orionokat váltják majd le.

A LRIP gyártás (Low-Rate Initial Production) keretein belül elkészült első, Seattle-ben átadott Poseidont (LRIP1-1) a haditengerészet pilótái Jacksonville-be repülik át, ahol kiképzési célokra alkalmazzák majd.

A típus első külföldi vásárlójaként India is rendelt a Poseidon tengerészeti felderítő- és járőrgépekből. Tervek szerint összesen 24 darabot szereznének be, több lépcsőben. Az első nyolc P–8I megvásárlásáról 2009 januárjában írták alá a felek a szerződést, az első darab átadására 2013-ban kerülhet sor.

A gép gyártását a Boeing vezette konzorcium végzi, melynek tagjai között megtalálható például a CFM International, a Northrop Grumman, a Raytheon, a Spirit AeroSystems, a BAE Systems és a GE Aviation.