Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átalakulóban a Közel-Kelet?

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. július 17. 10:18

Családias hangulatban zajlott a BHKKA idei utolsó találkozója a Pallas Páholyban. Az est témája a Közel-Kelet volt. A Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja (BHKKA) vendége ezúttal Dobrovits Mihály egyetemi docens, Gazdik Gyula kutató és Réti Ervin újságíró voltak, a beszélgetést Koós Anna vezette.

A „Változások az iszlám világban. Az USA és Izrael külpolitikai váltása" címmel megrendezett eseményen Réti Ervin elsősorban az iráni választásokról, valamint az Egyesült Államok külpolitikájáról beszélt. Úgy fogalmazott: marad a „holtpont" és helybenjárás fogja jellemezni az országot még egy ideig.

1595889344
„Nem valószínű, hogy lesz háború a Közel-Keleten a közeljövőben. Fegyveres konfliktusok ugyan léteznek ma is, ám ezek új formát öltenek, lásd például a 2006-os Izraeli-Hezbollah háborút"- mondta Réti Ervin. Az újságíró szerint ezeknél a hadműveleteknél alacsony emberveszteségről számoltak be.
Réti arra a kérdésre, hogy Barack Obama hozott-e változást az Egyesült Államok és a Közel-Kelet kapcsolatába, azt mondta: az új elnök flexibilisebb vonalvezetést ígér, de mégis megmaradnak az amerikai-izraeli érdekviszonyok.
Az újságíró Obama „útitervéről" is beszélt, amiről azt mondta: ahhoz, hogy elindulhasson, szükség van a palesztin egységre, ez azonban egyelőre illúzió.

„A Gáza-Hamasz 5 tagú politikai bizottságot megválasztották, a Fatah elméletileg júliusban ül össze, de még az is megtörténhet, hogy mégsem, régóta halasztják ugyanis a találkozót. Gyakorlatilag 19 éve tart a huza-vona." Az újságíró kifejtette: a palesztinok között állandó belső harc van, klánokba, milíciákba szerveződve harcolnak egymás ellen az emberek. Hozzátette: véleménye szerint a Fatahon belül sem lesz egység egyhamar.

Réti Ervin az iráni kérdéssel kapcsolatban kifejtette: Obama „fúrópajzsa" lelassult, mert a Közel-kelten átalakuló érdekekről van szó, mint a legjobb példa a szunnita országok közös érdekei, vagy Jordánia és Szaúd-Arábia egybeeső érdekei.

Izraellel kapcsolatban kifejtette: Netanyahu sok elemet hozott magával múltjából, mint például azt a szemléletet, hogy tagadja a palesztin állam létrejöttének lehetőségét.

1595889345
 

„Napjainkban már nem teljesen zárkózik el ettől a lehetőségtől, igaz, az ideális állam vagy autonómia úgy nézne ki, hogy izraeli biztonsági gyűrűben, kontroll alatt alakul ki"- mondta, és hozzátette: az izraeli államfőre jellemző az időhúzás.

„1996 körül az amerikai elnök, Clinton mozgástere korlátozott volt, hiszen akkor tartották a választásokat. Obamánál kulcskérdés a Washington-Teherán ügy rendezése, hiszen addig nem tud például Szíria kérdésében előrelépni"- mondta Réti Ervin, aki szerint stratégiai elemzők már másképpen vélekednek Iránról. Úgy fogalmazott: átalakulóban van a Közel-Kelet.

Dobrovits Mihály egyetemi docens egyetértett abban, hogy jelenleg az egy helybenjárás a jellemző. Szerinte azonban nemcsak politikai átalakulásról van szó, hanem demográfiai és etnográfiai átalakulásról is.

1595889345
„Erős iszlamista ellenzék jellemzi mindhárom országot. Lehet, hogy hamarosan megkísérelnek olyan politikát, amelyben benne van az is, hogy ha kell, Izraellel is hajlandóak kibékülni"- mondta a docens. Szerinte Irán jól pozícionálta önmagát, nyerésben van, a jelenlegi rezsim stabilizálta helyzetét.

Gazdik Gyula hozzátette: a Hamasz és a Hezbollah igyekszik belső társadalmi bázist teremteni.

A vitaesten a szakértők beszéltek a Kasszám rakétákról is, és felvetődött a kérdés, vajon lehet-e fegyver és háború nélkül megállítani az iráni atomfegyvereket. Gazdik elmondta: az Egyesült Államok telepített a térségbe elhárító rendszert. Réti Ervin a kérdéshez hozzáfűzte: nem lehet tudni, mikor lesz Iránnak nukleáris fegyvere.

„Félő, hogy lesz, és akkor nem lehet majd megakadályozni"- mondta.