Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áttelepülnek a perifériára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 15. 17:37

Nem fogja csökkenteni az amerikai katonaság biztonságát haderejük kivonulása az iraki városokból, és továbbra is hajtanak majd végre hadműveleteket – mondta el egy amerikai tábornok. A tavaly novemberben az iraki kormánnyal kötött egyezség értelmében június végéig az amerikaiaknak a városokon kívül felállított táborokba kell költözniük.

“Az áttelepülés a perifériára növelni fogja a biztonságot a városokon belül és kívül is, mert megszakítja a terroristákat ellátó utánpótlási láncolatot" – mondta Frederick Rudesheim dandártábornok, Bagdad helyettes katonai parancsnoka, hozzátéve, hogy a városközpontokban is marad egy maroknyi amerikai katona az iraki erők támogatására.

A kitelepülés nem jelenti azt, hogy a továbbiakban a katonák nem vesznek részt harci műveletekben.

“Nagyon világosan értésre akarom adni, hogy a hadműveletek nem szűnnek meg… városi harcok is lesznek" – jelentette ki. A különbség annyi, hogy a katonák nem a városrészekben felállított őrségekből, hanem a külső támaszpontokról indulnak bevetésre – magyarázta a tábornok.

Rudesheim közölte: arról még vita folyik, hogy megmaradjanak-e az amerikai katonák Bagdad szívében, a kormányzati negyednek és nagykövetségeknek helyet adó “zöld zónában".

CímkékKAIA