Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óvszert a sivatagba!

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. március 15. 8:45

A Special Air Service a világ legismertebb elitalakulata. Egyes statisztikai adatok szerint a Második Világháború idejében egészen a békekötésig az SAS tagok 7733 német katonát öltek meg, 4784 foglyot ejtettek, 700 járművet semmisítettek meg és 164 vasútvonalat tettek tönkre. Ma már egyes könyvek segítségével akár otthon is elsajátíthatjuk e különleges alakulat kiképzési módszereit, de legfőképp a túléléshez szükséges tudást.

Az SAS

Eredetileg Dudley Clarke alezredes ötlete volt 1941-ben, hogy létrehozzanak egy speciális egységet az ellenség elleni villámtámadások végrehajtásához. Sir Winston Churchillnek olyannyira tetszett az ötlet, hogy hamar engedélyt is adott az egység felállítására. 1940 végére az ún 2. kommandó minden egyes tagja részt vett az ejtőernyős kiképzésen, majd az egységet elnevezték SAS zászlóaljnak. Legelső bevetésük 1941 februárjában volt, mikor Olaszországban, a Tragino folyón egy római kori vízvezetéket támadott meg a SAS X. százada. Azonban a csapat akkor még nem bizonyult kellőképpen hatékonynak.

Mindeközben David Stirling főhadnagy egy szerencsétlen kényszerpihenő alatt (egy ejtőernyős ugrás után kórházba került) rájött arra, hogy az ejtőernyősök az ellenség frontvonala mögé bekerülve egészen komoly hadműveleteket képesek végrehajtani. Ellátogatott hát a közel-keleti főparancsnokságra, és Neil Ritchie vezérőrnaggyal megosztotta elképzelését. Sir Claude Auchinleck tábornokhoz is eljutott a főhadnagy ötlete, aki Stirlinget előléptette, és megbízta egy 66 főből álló új egység kialakításával. Ez volt a SAS L. különítménye. Az alakulat célja a német utánpótlási vonalak elpusztítása volt, melyet leggyakrabban robbantásos szabotázzsal valósították meg. Az akkori SAS 4-5 fős csoportokkal működött.

1595884863
Az SAS első bevetését 1941 decemberében hajtotta végre Észak-Afrikában, ahol két csoport összesen 61 német repülőgépet robbantott fel. Az SAS a háború alatt részt vett számos európai ütközetben is. Egyes statisztikai adatok szerint a békekötésig az SAS tagok 7733 német katonát öltek meg, 4784 foglyot ejtettek, 700 járművet semmisítettek meg és 164 vasútvonalat tettek tönkre. A SAS a békekötés utáni időszakban részt vett a német háborús bűnösök felkutatásában és elfogásában is, segítette a brit hadsereget a Falkland-szigeteknél, később pedig az Öböl-háborúban. Az Irakban tevékenykedő kommandók feladata elsősorban a mobil Scud indítójárművek felkutatása volt, de elpusztítottak többek között számos kommunikációs kábelt, radarállomást is.

Stirling 1943-ban német fogságba esett (és bár Hitler azt a parancsot adta, hogy minden különleges egységbe tartozó katonát végezzenek ki, ő mégis túlélte a háborút); a Colditz börtönkastélyba került. 1990 elején lovaggá ütötték. 74 évesen hunyt el 1991-ben.

Az SAS egységek Ománban, Malajziában, Borneóban és Vietnamban is teljesítették szolgálatukat is, valamint a ’70-es évektől 1987-ig folyamatosan jelen voltak Észak-Írországban is.

Egyik leghíresebb bevetésük 1980 májusára tehető, mikor terroristák szállták meg a londoni iráni nagykövetséget, majd 26 túszt ejtettek. Egy nyolctagú SAS egység az épület tetejéről ereszkedett le, egy másik csapat a szomszédos épületek erkélyéről mászott át, míg egy harmadik egy lyukat robbantott a falba és azon keresztül sikerült behatolniuk az épületbe. A tűzharcban egy kivételével minden terrorista meghalt.

Az Öböl Háborúban az SAS feladata az iraki hátországban végzett felderítés és a Scud rakéták megkeresése volt. Az Izraelre tüzelő rakétákat 8 nap alatt sikerült megsemmisíteniük. Az egyik bevetés azonban nem sikerült, amikor az Andy McNab őrmester által vezetett nyolctagú “Bravo Kettő Nulla" kódnevű SAS egység január 22-én eltévedt a sivatagban. Szíria felé kezdtek menekülni, így 160 km-t gyalog tettek meg a nappali hőségben és az éjszakai hidegben. Egyetlen brit katonának sikerült átjutni a határon, hármat azonban az út során megöltek, négyet pedig elfogtak és megkínoztak az irakiak, ők csak a háború után szabadultak ki.

Egy másik „sikersztori" egy 1987-es börtönlázadás esetéről szól, mikor a SAS úgy mentett ki egy börtönőrt, hogy nem használhatott lőfegyvereket. A csupán gumibotokkal, könnygáz- és villanógránáttal felfegyverkezett antiterrorista egység így is kiszabadította a túszul ejtett őrt. Igaz, az egységre enyhén rossz fényt vetett az a 2001-ben felröppent skót lapokban megjelent hír, amely szerint Oszama bin Laden terrorista vezér gerilláit egykor a SAS képezte ki Skóciában és Anglia északi részén. Ken Connor, az SAS egykori tagja a Sunday Mail című lapnak akkor elmondta, hogy ő maga szervezte meg a kiképzőtáborokat a mudzsahedin gerillák számára a Nagy-Britannia északi részén lévő hegységekben 1983-ban, akkor, amikor az Egyesült Államok és Nagy-Britannia aktív támogatást nyújtott Afganisztánnak a Szovjetunió elleni harcában. Az egyik tábor a skóciai Dumfries grófságban lévő Criffel körzetében, a másik a skót felföldön lévő Applecross-félszigeten, egy harmadik az észak-angliai hegyekben volt. “A mudzsahedin harcosok már megérkezésükkor jól képzett katonák voltak, teljes mértékben elkötelezettek ügyük mellett. Egyetlen területen voltak járatlanok, a harcok megtervezésében, mi ebben segítettük őket folyamatosan" – nyilatkozta Connor.
Elmondta, hogy a brit tisztek biztosítottak számukra helikopter-kiképzést is, megtanították őket arra, miként támadhatnak meg légi támaszpontokat.
“A kiképzés legnagyobb eredménye azonban az volt, hogy egy szervezetlen tömegből harcoló egységekké alakítottuk át őket" – mondta az SAS egykori tagja.

Kiképzés

Az SAS-nél nagy hangsúlyt fektettek a sivatagi tájékozódásra, a fegyvertípusok megismerésére, az éjszakai mozgásra és a fizikai állóképesség növelésére. Az ejtőernyős földet érés gyakorlása eleinte úgy történt, hogy az egység katonái mozgó tehergépkocsikról ugráltak le háttal…

1595884863
Napjainkban, akik a Hereford megyei Credenhill-ben állomásozó 22. Különleges Légi Szolgálati Ezredéhez (az SAS egyik főhadiszállása) kívánnak csatlakozni, végtelenül kemény felvételi eljáráson kell keresztülesniük. Csak olyan személyek jöhetnek szóba, akik a brit hadsereg más reguláris erejénél is teljesítettek szolgálatot, minimum három év és három hónapig. Tulajdonképpen nem sokat változott az 1953-ban kialakított felvételi program rendszere. Maga a válogató kiképzés egy hónapig tart, majd ezt követi némi alapozás, tiszteknek két hétig, más állomány-kategóriájúaknak három hétig. Mivel az SAS-ben a fizikai állóképességre helyezik a legnagyobb hangsúlyt, az első héten egyre hosszabb futásokkal kell a jelentkezőnek bizonyítaniuk rátermettségüket. A hagyományos harci állóképesség vizsgát tekintik alapnak. A feladatok nehézsége miatt általában gyorsan morzsolódnak a jelentkezők, így kevesen maradnak az utolsó megmérettetésen, a „Próba Hetén".

A kiképzés előtti utolsó nagy próbatétel az ún. „Hűsítő Tánc". Ez egy 60 kilométeres tájékozódási gyakorlatot jelent, melyet 20 óra alatt kell megtenni a Brecon Beacons legmagasabb pontjain. Akinek ez sikerül, megkezdheti a 14 hetes SAS alapismereti kiképzést. A jelentkezők közül átlag minden ötödik katona jut el idáig…

A kiképzés záró fázisában a „tanoncok" a túlélést gyakorolják, majd végezetül azt tesztelik, mennyire képesek ellenállni egy akár 24 órán át tartó kihallgatáson. Ezek után kezdődik a 30-40 napos a távol-keleti dzsungelkiképzés. Természetesen nem kell mondanunk, étkeztetés nincs, ez is a túlélés része: azt eszed, amit találsz.

Ha itt még nem dőlnek ki a katonák, akkor jöhet a négyhetes ejtőernyős kiképzés; nyolc ugrást kell összesen teljesíteni, ebből egy éjszakait. Ezek után tűzheti fel magára a hallgató a „Sabre" szárnyakat, és ezzel az SAS elismert tagjává válik.

SAS jelvény

1595884863
A SAS jelvény Bob Tait őrmester találmánya, aki 1941-ben megnyerte a jelvény megalkotására kiírt versenyt. A tőr az Excaliburt jelképezi, amely az igazságosság szimbóluma. A penge alsó részén a csavart szalagon (amely a szárnyakkal megegyező kék) olvasható az egység jelmondata: “Who dares wins", vagyis „Aki mer, az nyer". Az egység jelmondatát David Stirling találta ki, 1941-ben miután vett egy szelvényt a Skandináv Lottón. Jelvényük ritkán láthatóak az SAS bázis falain kívül, hiszen az egység tagjainak személyazonossága nem nyilvános.

Az SAS fegyverei

A terroristaelhárító bevetésekben az SAS számos eszközt használ. A korábban rendszeresen használt Ingram géppisztolyt a Heckler & Koch MP5 váltotta fel. Közelharcban általában a Remington 870 és az SPAS sörétes puskát alkalmazzák. A mesterlövészek általában az Accuracy International 7,62 mm-es L96A1 nagy pontosságú, precíziós mesterlövészpuskával dolgoznak. Minden SAS-katona rendelkezik egy-egy pisztollyal is, vagy Sig Sauer típusú gyártmánnyal, vagy Browning HP-vel. A legkülönösebb eszköz minden bizonnyal a Harvey Wall Banger elnevezésű falbontó.Természetesen a fegyverek mellett van a katonák tarsolyában repesz-, vakító- és könnygázgránát is.

Túlélési kézikönyvek

Steve Crawford – SAS enciklopédia

Napjainkban több kötetet is találunk a könyvesboltok polcain, amely a titokzatos SAS egységekről értekezik. Az SAS enciklopédia című kötet az alakulat minden csatáját, hadjáratait, fegyvereit és felszerelését mutatja be, ismerteti a kiképzési módszereket, az SAS harcászatát, valamint az összes olyan hadműveletet, amelyben az SAS katonái napjainkig részt vettek. A könyvben több száz fekete-fehér és színes fénykép található, melyek többségét maguk a katonák készítették a hadműveletek során. Konkrét történeteket is találunk a műben, nem utolsó sorban pedig valódi térképek mutatják meg pontosan, hol történtek az alakulat életének legjelentősebb eseményei.

Az enciklopédiából többek között azt is megtudhatjuk, hogyan jött létre az SAS Észak-Afrika sivatagában a II. világháborúban, mi történt Nyugat-Európában a normandiai partraszállás után, hogyan harcolt Malajzia és Borneó dzsungeljeiben az 1950-es, 1960-as években, hogyan működtek katonái az ellenséges vonalak mögött a falklandi háborúban, és hogyan vette fel a harcot az észak-írországi terrorizmus ellen. A könyv napjaink történelméből is megemlít néhány fontos időpontot és eseményt, például a fentebb is említett 1991-es Öböl-háborút, melynek során az SAS-t a Scud rakéták felderítésével bízták meg.

1595884864
A könyvből az is kiderül, miként harcol az SAS még ma is a nemzetközi terrorizmus és a kábítószeres bűnözés ellen. A hadjáratokat bemutató fejezetekben a résztvevő SAS-parancsnokok és katonák életrajzát, illetve az összecsapásokról szóló beszámolókat olvashatjuk el. A könyv az SAS fegyverkezési technikáiról is beszámol, és megtudjuk, hogy egy néhány főből álló csapat csapat 1972 júliusában Mirbatban hogyan verte vissza a több mint 250 fős gerillacsoport támadását. Megtudhatjuk, hogyan dolgoznak a katonák az ellenséges vonalak mögött, miért sikeres az SAS négyfős járőr és milyen módszereket alkalmaz az ezred túszmentő akciókban, mint például az iráni nagykövetség lerohanásakor 1980. májusában. A kötet minden olyan fegyvert és felszerelést bemutat, amelyet az ezred használt vagy jelenleg is használ.

John „Lofty" Wiseman – SAS túlélési kézikönyv

A SAS túlélési kézikönyv mellőz minden történelmi adatot, eseményt és leírást. A könyv ugyanis nekünk, földi halandóknak, kalandvágyó túrakedvelőknek szól. John „Lofty" Wiseman 26 évig szolgált a brit különleges Légi Szolgálatnál, a Special Air Service-nél. A könyv – amely világsikert aratott – a leghíresebb harci elitalakulatnál alkalmazott kiképzési technikákon alapul. A könyv segítséget nyújt abban, hogyan maradhatunk életben a dzsungelben , sarkkörön, a sivatagban és a hegyekben, a szárazföldön vagy a vízen; segítséget nyújt sima túrázóknak, hegymászóknak, vitorlázóknak vagy bármilyen szabadtéri sport szerelmesének egyaránt. A majdnem 600 oldalas könyvben az író felhívja a figyelmet, hogy a leírt technikák olyan szorongató helyzetekben használatosak, amelyben az egyének biztonsága veszélyben van.

A túlélés alapfeltételei közé tartozik elsősorban a jó felszerelés, a tudás és az élni akarás, azaz, hogy sose adjuk fel. A túlélés egyik alapkövetelménye, hogy jól felkészüljünk, információt gyűjtsünk, tervezzünk és a felszereléseket – túlélőcsomag, túlélőtáska, kések, stb. – beszerezzük. Minden lehetséges helyzetre kitér Wiseman, így többek között arra az esetre is, ha vízre lenne szükségünk. A „víz nyerése állatokból" című fejezetben például megtudhatjuk, hogy az állatok látószerve vizet tartalmaz, amelyet a szem kiszívásával vonhatunk ki. Nem kell azért megijedni, természetesen növényekből is nyerhetünk vizet, a technikáról és a növények típusairól pedig színes ábrák tucatjaival segít minket a kézikönyv. A víz témakörében egyébként fontos, hogy egy-egy ilyen túra alkalmával mindig legyen nálunk óvszer, ugyanis 1 liter víz tárolására alkalmas. Pontos stratégiai megoldásokat kapunk különböző katasztrófahelyzetek kezelésére, így autóbalesethez, légikatasztrófához, az éghajlat- és terepviszonyokhoz is kapunk útmutatót.

Külön fejezet számol be az élelemről, mérgező fákról, gombákról, sivatagi növényekről, halászatról, vadászatról, vagy zsákmányunk különböző elkészítéséről, és az emlősök levadászása fejezetben megtudjuk, a nyúl veszélyes, mert húsa nélkülözi az ember számára alapvető zsírt és vitamint (a Hudson Bay Company feljegyzett olyan eseteket, mikor vadászok annak ellenére éhen haltak, úgy, hogy közben étrendjük bőséges, könnyen megszerezhető nyúlhúsból állt). Természetesen Wiseman kitér a táborozások legkülönbözőbb lehetőségeire is, így arra, hogy hogyan készítsünk kőből, akár gyökerekből, trópusi növényekből sátrat.

Izgalmas fejezetben tanulhatunk arról, hogyan is igazodjunk el térképünkön, vagy, ha az nincs, a csillagokból. A vaskos és nehéz könyv olyan merész esetekre is ad tanácsot, mit tegyünk például vulkánkitörés vagy cunami esetén. Aki kiolvassa, mi több, megtanulja a SAS túlélési kézikönyvben leírtakat, azt biztos, hogy nem érhet meglepetés sem vadonban, sem a sivatagban, vagy akár a Himaláján.