Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztria nem venne részt egy fegyveres ENSZ-beavatkozásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 31. 18:18

Ausztria nem venne részt egy szíriai fegyveres beavatkozásban az ENSZ égisze alatt – jelentette ki az osztrák külügyminiszter május 30-án, szerdán újságírók előtt. Az alkancellár tisztségét is betöltő Michael Spindelegger további uniós szankciók mellett foglalt állást, s közölte, hogy Ausztria fenntartja a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával.

A külügyminisztérium egy ugyancsak szerdán kiadott közleményében a leghatározottabban elítélte a több mint száz áldozatot követelő húlai mészárlást. Hozzátették, a szíriai hadsereg tüzérsége „nyilvánvalóan részt vett abban".

„Számunkra ez egyértelműen azt jelenti: új, Szíria elleni szankciókról kell tárgyalni az EU-ban" – fogalmaztak.

Spindelegger megismételte, több más országgal ellentétben Ausztria – „további döntésig" – nem utasítja ki a szíriai nagykövetet.

„Nyitva kell tartanunk a kommunikációs és információs csatornákat, különösen az ENSZ megfigyelői misszióhoz" – állt a közleményben.

Rámutattak, hogy a Golán-fennsíkon 300 osztrák katona vesz részt békefenntartó misszióban. Hangsúlyozták, Ausztria felelősséget visel értük, emellett számos osztrák civil is él Szíriában.

Osztrák katonák 1974 óta vesznek részt a Szíria és Izrael közötti fegyverszünet betartását ellenőrző ENSZ-misszióban (UNDOF) a Golán-fennsíkon.