Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar kultúra értékeit kell megmutatnunk az embereknek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. május 31. 17:11

A minőségi kulturális programok és a katonai hagyományőrzés fontosságát, az alakulatok és a nekik otthont adó városok közötti kulturális kapcsolat erősítésének jelentőségét hangsúlyozta dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a „Honvédelem és kultúra” elnevezésű konferencia megnyitóján május 30-án, Budapesten.

A Honvéd Kulturális Központban megtartott konferencián a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a kultúra szerepéről beszélt a most megújuló Magyar Honvédségben. Szarka Gábor leszögezte: a sorkatonai szolgálat felfüggesztése, a szerződéses állomány megjelenése a honvédségi kulturális élet megváltozását is jelentette. Amikor valaki kevés szabadidejében úgy dönt, kimozdul a televízió és a számítógép képernyője elől, a minőségi kultúrát, a minőségi szórakozást keresi, amiért valóban érdemes elhagynia a saját megszokott környezetét.

1595936468
Napjainkban a honvédségi kulturális programok esetében sem érvényesül a kényszer hatása, a „hakni"-jellegű előadásokra pedig nincs igény.

Az emberekre nem ráerőltetni kell bizonyos programokat, hanem meg kell őket szólítani azokkal. „Meg kell találnunk azokat a kulturális gyökereket, amelyeket érdemesnek tartunk arra, hogy megmutassunk" – hangsúlyozta Szarka Gábor.

A tárca kabinetfőnöke példaként említette a legutóbbi fővárosi helyőrségi gálaest kiemelkedő színvonalú programját, amelynek közönsége „valódi műsort láthatott a profi művészektől, nem pedig színvonaltalan haknit". Az utóbbi ugyanis ellentétes hatást válthat ki: elidegenítheti az embereket a kultúrától.

Szarka Gábor kiemelte az együttműködés fontosságát az alakulatok és az adott város kulturális szervezetei között: a párbeszéd nemcsak a katonákhoz hozza közelebb a helyi rendezvényeket, de egyben a társadalom és a Magyar Honvédség közötti kapcsolatot is erősíti.

1595936469
„A felesleges rendezvények helyett a minőséget kell közvetítenünk, amely révén bemutathatjuk a magyar kulturális hagyományainkat. Mindebből az adott városnak is előnye származik" – fogalmazott a kabinetfőnök.

Kiemelte továbbá a magyar katonai hagyományőrzésben rejlő kulturális lehetőségeket, az alakulatok lehetőségeit és feladatait e tekintetben. Alapvető jelentőségűnek nevezte, hogy az alakulatok időről időre rendezzenek olyan programokat, amelyek valódi érdeklődést válthatnak ki, különösen a fiatalok körében.

„Meg kell mutatni magunkat a helyi közösségnek" – hangsúlyozta, majd a honvédelmi nevelés erősítésének jelentőségéről és kulturális vonatkozásairól beszélt.

Szarka Gábor beszéde végén kijelentette: új időket élünk új kihívásokkal és új felületekkel, amelyeket nem feltétlenül kell szeretni, de tudomásul kell venni, hogy napjainkban velük kell élni.

„A magyar kultúra, a magyar nemzeti hagyományok megérnek annyit, hogy küzdelmes áron is megpróbáljuk átadni az embereknek ezeket az értékeket" – emelte ki a konferencia megnyitóján Szarka Gábor.

1595936469

 Fotó: Galovtsik Gábor