Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Racionális, takarékos működés, magas társadalmi elismertség

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. május 31. 16:50

Elsősorban a képességek megőrzését, az önkéntes tartalékos rendszer feltöltését, a katonai életpályamodell bevezetését és missziós szerepvállalásunk további fenntartását jelölte meg a honvédelmi tárca és a honvédség előtt álló feladatként Hende Csaba honvédelmi miniszter május 31-én Budapesten, a törvényhozás szakbizottsága előtt tartott meghallgatáson.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtt számolt be Hende Csaba honvédelmi miniszter a szaktárca és a Magyar Honvédség elmúlt évének tevékenységéről. Hende Csaba emlékeztetett: két évvel ezelőtt az új honvédelmi vezetés morális mélyponton lévő, folyamatos képességcsökkenéstől sújtott haderőt vett át elődeitől. E képességcsökkenés azóta megállt: a honvédelem rendszerének irányítását racionalizálták, átdolgozták az ország Fegyveres Védelmi Tervét, és a képességfejlesztési feladatok tekintetében is sikerült jelentősen előrelépni. A képességcsökkenést a tárca megfordította, az önkéntes tartalékos rendszer révén pedig immáron háromezerrel nagyobb létszám áll a honvédség rendelkezésére.

A honvédelmi miniszter megemlítette a szövetségesek által nyújtott támogatásokat, így a harminckét millió dollár értékű amerikai hadfelszerelési támogatást és a finn Mi–8-as helikoptereket. Mint fogalmazott, a gazdasági válság következtében egyre nagyobb hangsúly helyeződik a többnemzeti együttműködések fejlesztésére a smart defence (okos védelem), illetve a pooling & sharing (a védelmi képességek csoportosítása és megosztása) elvek szellemében.

Kiemelte a tárca által kidolgozott Hadfelszerelési Iparkorszerűsítési (HADIK) Tervet, megemlítette, hogy megkezdődött a Kibervédelmi Szakmai Koncepció kidolgozása. Szólt a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat megalakításáról és arról, hogy a Honvédkórház új hadrendi elemként biztosítja a honvédség működésének egészségügyi támogatását.

A missziókat illetően Hende Csaba leszögezte: az ezerfős ambíciós szint nem változott, a középpontban pedig a továbbiakban is az afganisztáni, illetve a balkáni szerepvállalásunk áll. Szólt a magyar katonák magas színvonalú munkájának általános nemzetközi elismertségéről is.

A honvédelmi tárca a hatékonyság növelése érdekében az elmúlt időszakban csökkentette a vezetői állományt: ma a korábbi hetvenhat helyett kilencvenkét százalékos a végrehajtó szervek aránya a szervezeten belül, és mindössze nyolc százalékos az irányítási létszám. A vezetés emellett minden lehetséges intézkedést megtett a költségvetés konszolidálása, a kiadások csökkentése és a takarékos működés érdekében.

Hende Csaba emlékeztette a bizottság tagjait, hogy a tárca számos korábban kötött előnytelen szerződést felülvizsgált és újratárgyalt. Példaként emelte ki a Gripen-szerződést, illetve bejelentette, hogy sikeresen megtörtént a Kongsberg-szerződés újratárgyalása is. Ezzel a minisztérium egy 2003 óta húzódó történet végére tett megnyugtató pontot, kedvezően rendezve egy olyan kérdést, amely árnyékot vetett Magyarország és Norvégia kapcsolataira. A szerződést előreláthatóan a jövő hónapban írják alá Oslóban.

A kanadai pilótaképzésről szóló NFTC-program szintén jelentősen kevesebb anyagi teherrel jár az újratárgyalás óta, mint azelőtt, ennek kapcsán évi mintegy egymilliárd forintnyi megtakarítást sikerült elérni.

A tárca az ingatlanállomány egy részének átadásáról is döntött a takarékosság jegyében. A miniszter rámutatott arra, hogy a szóban forgó ingatlanok és földterületek inkurrensnek számítanak, mentesítésük azonban évről évre hatalmas összegeket emészt fel. Szólt arról is, hogy a kormány által elfogadott forrásprogram értelmében a következő három évben nem csökkenhet tovább a honvédelmi kiadások összege.

Hende Csaba a további eredmények között megemlítette a honvédelmi rendszer teljes jogi hátterének megújítását, az új katonai életpályamodell kidolgozását, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az MH Ludovika Zászlóalj és az MH Altiszti Akadémia létrehozását.

Kiemelten fontos területként jelölte meg a hadisírgondozást, amely tekintetben szintén évtizedes adósságokat rendezett a tárca a jogi szabályozás rendezésével, a www.hadisir.hu honlap létrehozása pedig új kereteket teremt a hozzátartozók számára is. Az új feladatok között említette továbbá a Szent Korona és a Sándor-palota őrzését.

A miniszter a következő időszak feladatairól szólva többek között a képességek megőrzését, illetve az önkéntes tartalékos rendszer további feltöltését hangsúlyozta ki. Kiemelt feladatként hivatkozott a katonai életpályamodell bevezetésére. A missziós feladatok kapcsán elmondta: a tárca a jövőben is folytatja a szövetségesi kötelezettségvállalásból fakadó nemzetközi és missziós tevékenységeket.

A chicagói NATO-csúcsértekezleten született megállapodások értelmében Magyarország három éven át évi félmillió dollárt ajánl fel az afgán biztonsági erők finanszírozására, és kiveszi majd a részét a balti államok légvédelmének biztosításából is. Utóbbi téma kapcsán Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta: itt a részletekről még korai lenne beszélni, de a kiszolgáló technikát minden bizonnyal a szövetségesekkel és a partnerországokkal együttműködve üzemeltetjük majd.

A miniszter képviselői felvetésre elmondta továbbá, hogy a legfrissebb felmérések eredményei szerint a Magyar Honvédség a tűzoltóságot követően a legnagyobb közbizalomnak örvendő szervezet ma Magyarországon, vagyis a haderő társadalmi elismertsége, megbecsülése az elmúlt két év folyamán növekedett. Ezt bizonyítja az a soha nem tapasztalt mértékű túljelentkezés is, amely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tapasztalható.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária