Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán kormány tárgyalt a tálibokkal

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 18. 8:28

Az afgán kormány és a tálibok képviselői háromnapos tárgyalást tartottak a Maldív-szigetek egyik üdülőhelyén január végén – jelentette be a maldív köztársasági elnök szóvivője szerdán. Az egyeztetéseken az afgán konfliktus békés megoldásának lehetőségeit tekintették át – mondta Mohamed Zuhair. A maldív kormány közvetlenül nem vett részt a tárgyalásokon.

Mindkét felet közel egytucatnyian képviselték. A tálibok részéről ott volt Gulbuddin Hekmatjar hadúr, egykori afgán kormányfő fia, a kormány oldaláról pedig négy parlamenti képviselő mellett a tálibok egykori hírhedt ellenfele, a 2001-ben merényletben meghalt Ahmed Sah Maszúd egyik rokona.

A szóvivő utalt arra, hogy meg nem erősített jelentések szerint az ENSZ is képviseltette magát. Az ENSZ egyik tisztviselője még január végén elmondta, hogy Kai Eide, az ENSZ afganisztáni missziójának távozó vezetője Dubajban találkozott a tálibok képviselőivel, és szóba került az afganisztáni béketárgyalások kérdése. A tálibok azonban közleményükben alaptalannak minősítették az erről szóló hírt, noha az ENSZ-tisztviselő szerint a megbeszélést ők kezdeményezték.

Zuhair elmondta, hogy a maldívi tárgyalások egyetlen résztvevőjét sem minősítette a kormányzat „biztonsági kockázatnak".

Kabul a maga részéről elismerte a parlamenti képviselők jelenlétét, de cáfolta a kormány közvetlen részvételét.

A január végi londoni Afganisztán-konferencián Hamid Karzai elnök megerősítette, hogy békekonferenciát hív össze. A „békedzsirgán" – vagyis a megbékélést célzó, hagyományos gyűlésen – Karzai megbékélési tervét vitatnák meg, s arra a tálibok képviselőit is meghívnák. A tálibok néhány nap múlva közleményben tudatták, hogy elutasítanak a békéről szóló minden megállapodást a kabuli kormánnyal és nyugati szövetségeseivel.