Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az akadályok azért vannak, hogy legyőzzük őket”

Huszonkét diákcsapat indult a Krause Kupán

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. május 26. 18:17

Az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Szolnoki Honvéd Kollégium közös rendezésében ismét egy kadét sportversenyen találkozhattak a katonás megmérettetésre vágyó fiatalok.

20240522_Krause_Kupa_SZK_16 copy

A szolnoki ezred hagyományteremtő céllal rendezte meg a versenyt: tervük, hogy minden évben legyen náluk is olyan kihívás, ahol a diákok bemutathatják honvédelmi ismereteiket és ügyességüket. Ezen az első versenyen a kadétok összesen nyolc állomáson mérhették össze fizikai és szellemi képességeiket. A gyakorló kézigránát hajítás és a váltófutás mellett a versenyzők nagy kedvence a mátrix futás volt, ahol egy térkép alapján, menet közben kellett ellenőrzőpontokat keresni. A tájékozódás és távbecslés versenyszámban a csapatoknak megadott idő alatt kellett meghatározniuk egy kijelölt tereptárgy távolságát, majd az irányszögek és távolság alapján megtalálni a célpontot és leszúrni a jelzőzászlót. Szintén nagy kihívást jelentett az akadálypálya, ahol természetes és mesterséges akadályokat kellett időre leküzdeniük a versenyzőknek. Nem hiányozhatott az elsősegélynyújtás sem, ahol a kadétoknak egy valósághű lábsérülést kellett ellátniuk, minél rövidebb idő alatt hordágyra fektetve a „magatehetetlen” sérültet. A honvédelmi totó és az egészségügyi kvíz kitöltését követően a diákok fegyveres váltófutással zárták a versenyt, ami után izgatottan várták az eredményhirdetést, bár az alapcél a legtöbbeknél nem a győzelem volt.

20240522_Krause_Kupa_SZK_11 copy

A karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulói például egyöntetűen úgy vélekedtek: gyakran járnak hasonló versenyekre és leginkább mindegyikből tanulni szeretnének valamit. A fentieket Kovács Imre ezredes, az MH 3. TVE ezredparancsnoka is megerősítette, aki a versenyzőkhöz szólva úgy fogalmazott: „az akadályok azért vannak, hogy legyőzzük őket, és erősebbé váljunk általuk. Minden kihívás lehetőség a fejlődésre és a sikerre. Minden lépés egy új lehetőség, hogy tanuljatok valami újat magatokról.”

Az eredmények a következőképpen alakultak:

Krause Kupa csapatverseny: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Szolnoki Honvéd Kollégium, Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola és Óvoda, Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola és Óvoda

Legjobb lövész csapat különdíj: Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola és Óvoda

Tereptan állomás legjobbja: Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium

Fegyveres váltófutás legjobb csapat különdíj: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Szolnoki Honvéd Kollégium