Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai fogságot túlélte, de a fegyveresek megölték

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 12. 11:06

Fegyveresek meggyilkoltak Afganisztán déli részén egy – kanadai médiumokat tudósító – újságírót, akit korábban az amerikai hadsereg ellenséges fegyveresként fogva tartott. Egy másik újságírót húsz évre ítéltek istenkáromlásért.

Kandahár város kormányzója elmondta, hogy a 23 éves Dzsaved Ahmeddel Kandahárban végeztek támadói.

Az újságíró kanadai tömegtájékoztatási eszközökbe írt a tálib felkelőknek a térségben állomásozó kanadai és amerikai erők elleni háborújáról.

A férfit 2007-ben az amerikai hadsereg őrizetbe vette, s 11 hónapig fogva tartotta. Ügyvédjének tavaly egy amerikai bírósághoz benyújtott panasza szerint az volt ellene a vád, hogy kapcsolatban áll tálib vezetőkkel, illetve birtokában voltak telefonszámaik és róluk készült videofelvételek.

Az afgán konfliktus kezdetén Dzsaved Ahmed két és fél éven át az amerikai különleges erőknek dolgozott tolmácsként. Azt követően mondott fel, hogy a tálibok támadásaiban kétszer megsebesült.

Egy másik ügyben az afgán legfelsőbb bíróság helybenhagyta azt az ítéletet, amellyel egy istenkáromlással vádolt újságíró szakos hallgató halálos ítéletét húsz év börtönbüntetésre változtatták. A 24 éves Parvez Kambahs Mazar-i-Sarifban, a város egyetemén tanult újságírást, és közben helyi lapoknak írt.2007 októberében tartóztatták le azzal a váddal, hogy megzavarta az előadásokat az iszlám szerinti női jogokra vonatkozó kérdéseivel. A vádak szerint cikket is közzétett az iszlámról.

Egy alsóbb fokú bíróság halálra ítélte, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint viszont nem követett el bűncselekményt, és a szervezet felszólította Hamid Karzai államfőt, hogy kegyelmezzen meg neki. Brad Adams, a HRW ázsiai részlegének igazgatója most kijelentette: a legfelsőbb bíróság volt Parvez Kambahs utolsó reménye, hogy meghallgatása tisztességes lesz, de ismét megtagadták tőle az igazságot.