Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael fegyvereket szállít Indiának

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 12. 11:25

India második számú fegyverszállítója lett Izrael. Az indiai fegyverarzenál 70 százalékát továbbra is a szovjet és orosz gyártmányú fegyverek adják, mivel Izraelnek nincs hatalmas ipari infrastruktúrája.

Izrael 1990-ben létesített diplomáciai viszonyt Indiával, s az azóta kötött szerződések összértéke mára elérte a tízmilliárd dollárt.

A védelmi területen végbemenő gyors növekedés magyarázata, hogy Izrael kész átadni Indiának minden feltétel nélkül a legfejlettebb technológiákat – írta a Pioneer című indiai újság.

A lap emlékeztetett egyben arra, hogy korábban azért volt megtorpanás Indiában ezen a téren, mert a külföldi partnerek nem voltak hajlandók Indiának a számára szükséges korszerű eszközöket szállítani.

A kapcsolatok megerősödésének további oka, hogy aktívan fejlődött az indiai-izraeli termelési és technológiai együttműködés. A területért felelős indiai védelmi hatóság mintegy harminc, védelmi szükségleteket biztosító tervet valósít meg jelenleg Izraellel közösen.

Így szoros kapcsolat alakult ki a hatékony radar- és rakétarendszerek területén.

India emellett érdeklődést mutat pilóta nélküli izraeli repülőgépek megvásárlása iránt is. A lap ugyanakkor megállapítja, hogy mivel Izraelnek nincs hatalmas ipari infrastruktúrája, nem képes Indiát olyan fegyverzetekkel ellátni, mint hadihajók, harci repülőgépek és harckocsik.

E téren továbbra is Oroszország marad India megbízható partnere.

Az indiai fegyverarzenál 70 százalékát továbbra is a szovjet, illetve orosz gyártmányú fegyverek adják – írta az indiai Pioneer.