Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikaiak továbbra is maradnak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 24. 16:50

Az iraki biztonsági erők ütőereje javult ugyan az elmúlt időszakban, de jelentős segítségnyújtás nélkül továbbra sem képesek a megfelelő önálló tevékenységre – derült ki egy amerikai katonai parancsnok szavaiból és washingtoni kormányzati jelentésekből.

Lloyd Austin tábornok, az arab országba vezényelt amerikai haderő második számú parancsnoka Washingtonban újságíróknak elmondta: az iraki erők még az arab ország egyetlen szegletében sem tudják teljesen magukra vállalni a harci műveletek elvégzését és a biztonság szavatolását.

Az amerikai védelmi minisztérium a washingtoni törvényhozásnak írott negyedéves jelentésében mindazonáltal azt jósolta, hogy az iraki erők ez év végére javarészt önállóvá válhatnak. A Pentagon szerint az irakiak javuló csapásmérő képességéről tanúskodnak a közelmúltban a dél-iraki Bászrában síita milíciák ellen, illetve a bagdadi – síita többségű – Szadrvárosban iraki vezetéssel folytatott hadműveletek.

Irakban az elmúlt egy évben jelentősen visszaszorult az erőszak, köszönhetően az amerikai csapaterősítésnek, a szunnita törzsi vezetők átállásának – az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat ellen fordulásuknak -, valamint a Muktada asz-Szadr Amerika-ellenes radikális síita hitszónok által hirdetett tűzszünetnek.

A Pentagon jelentésében mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy az eredmények még gyengék és az elmúlt időszak folyamatai visszafordíthatók.

CímkékKAIA