Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Apache nyerte az indiai harci helikopter tendert

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. október 30. 21:11

Az indiai védelmi minisztérium az AH-64D Longbow Apache-ot hozta ki a harci helikopter tender győzteséül – írja az Interfax. A győztes forgószárnyast a 22 darabos harci helikopter beszerzésére irányuló tender során választották ki. A fináléba már csak két harci helikopter, az amerikai AH-64D Longbow Apache és az orosz Mi-28N Havoc jutott be.

Az európai gyártók, a Eurocopter és az AgustaWestland, már tavaly júniusban kiszálltak a versenyből. Mindkét döntőbe került forgószárnyast számos tesztsorozaton és többek között gyakorló lövészeten is kipróbálták. A Ria Novosti információi szerint a típus kiválasztásánál nem politikai döntés született. Az indiai hadsereg nyilatkozata alapján a Mi-28N közel 20 követelménynek nem felelt meg.

India már nem először írta ki a 22 harci helikopter beszerzéséről szóló tenderét: először 2008-ban, ahol is hat gyártó indult, azonban az amerikai fél nem készült el időben a dokumentációkkal, ezért a tendert törölték. A 2009-ben kiírt második tender győztese végül az Apache lett, mellyel a már elavulttá vált, nagy részben orosz fejlesztésű forgószárnyasokat váltják le.

Információk szerint India a 22 példány megrendelésén felül a 22 darabos opciót is érvényesítheti.

Ezzel a forgószárnyasok beszerzése nem zárult le, ugyanis India jelenleg még két helikopter vásárlást célzó tendert is folytat. Tervek szerint 12 nehéz szállító és 197 könnyű helikopter beszerzése van napirenden. Az összesen 2,5 millió dollár értékű tendereken, szállító vonatkozásban az orosz Mi-26T2 és az amerikai CH-47F Chinook, míg a könnyű helikopter kategóriában az orosz Ка-226Т és az európai Eurocopter AS550 Fennec van versenyben.