Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az AW149-es helikopter végrehajtotta első felszállását

Szöveg: JETfly |  2009. november 18. 13:12

Az Augusta Westland gyár végrehajtotta az általa gyártott AW149 többfeladatú közepes katonai két hajtóműves helikopter prototípusának első repülését – nyilatkozta a cég képviselője. A húsz percig tartó repülésre az Augusta Westland olaszországi Vergiate gyárában került sor a múlt héten.

Tervek szerint a második prototípus legyártása 2010-ben várható, hadrendbe állítása pedig előreláthatólag 2014-re esedékes.

A 8 tonna összsúlyú AW149 helikopter, amely 18 személy szállítására alkalmas, az olasz légierő számára lett kifejlesztve kutató-mentő feladatok ellátására, míg a másik változata, a TUHP149 Törökország számára készül, az igényeik szerint.

Amíg az első prototípuson a helikopter sárkányszerkezetének és a repülés elektronikai rendszereknek a végső formáját alakították csak ki, addig a második prototípusba már szériagépekbe szánt két GE CT7 2E1 hajtóművet építik be.

Az AW149 forgószárnyas alkalmas csapatok szállítására, logisztikai, speciális és kutató-mentő feladatok ellátására, felderítési célokra, légtér felügyeletre, sebesültek evakuálására, terhek emelésére és katonai VIP-ek szállítására is.

Az olasz Finmeccanica tulajdonában lévő Augusta Westland cégtársa, a Selex Galileo a héten jelentette be, hogy megnyertek egy 10 millió font nagyságrendű pályázatot, amely az Egyesült Királyság Chinook helikoptereinek a modernizálásáról szól. Ez magában foglalja 21 db elektro-optikai Titan 385ES-HD fedélzeti szenzorrendszer felszerelését is.