Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az eddigi belügyminiszter váltja a lemondott német védelmi minisztert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 2. 18:36

Thomas de Maiziere (CDU) eddigi német belügyminiszter váltja a védelmi miniszteri székben Karl-Theodor zu Guttenberget – értesült a német dpa hírügynökség kormánykörökből szerdán. De Maiziere a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, az ő utódja az ARD közszolgálati televízió szerint valószínűleg Hans-Peter Friedrich, a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti csoportjának a vezetője lesz.

Guttenberg kedden mondott le, miután az ellenzék távozását követelte, mert kiderült, hogy doktori értekezésének nagy részét hivatkozás nélkül vette át más tanulmányokból.

Horst Seehofer, a CSU elnöke elmondta, hogy a személyi döntésekről szinte folyamatosan tárgyaltak tegnap óta, hogy rövid időn belül hozzák meg.

Guttenberg távozásával a CSU elvileg egy fontos miniszteri posztról mond le, de mivel megkapja a belügyminiszteri tárcát, a kormányon belüli hatalmi egyensúly változatlan marad. Ráadásul a minisztercsere még kapóra is jön a CSU-nak, mert a küszöbönálló haderő-reform keretében támaszpontokat zárnak be és Bajorországban hagyományosan számos kaszárnya van, és elkerülhetetlenül lesznek közöttük olyanok, amelyek a reform áldozatául esnek.

De Maiziere komoly államigazgatási tapasztalattal bír, továbbá Angela Merkel kancellár bizalmasának tekintik, és minden oldalról kellő támogatása van a reform megvalósításához.

Hans-Peter Friedrich 53 esztendős, foglalkozására nézve jogász, amely alkalmassá teszi őt a belügyi tárca vezetésére, szemben a védelmivel, amely megfigyelők szerint „betanulási időt" is feltételezett volna.

A kancellár délután nyilatkozik a kormány új összetételéről.

Címkékjog