Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyénileg szolgálók számára is fontos a csapatmunka

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. december 16. 14:28

Visszafogadó ünnepséget tartottak Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon: az Egyesített Balkáni Hadszíntér parancsnokság különböző törzseiben 39-en fejezték be a külföldi szolgálatukat. A ’90-es évek végétől a NATO/EU békefenntartói munkájában a magyar katonák egyéni beosztásokban is szolgálatot vállalnak.

Az ünnepségen megjelenteket Kovács József vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsnok szárazföldi helyettese köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta: napjaink honvédségének fontos feladata lett a missziókba menők felkészítése és búcsúztatása, valamint fogadásuk és visszailleszkedésük segítése.

1595894724
"Különösen oda kell figyelni azokra, akik a balkáni térségben vállalnak szolgálatot, mert hazánk számára nagyon hasznos missziót teljesítenek. Ennek a térségnek a békéje és stabilitása Magyarország szempontjából rendkívül fontos, hiszen az 1991-92-es háború a határaink közvetlen közelében zajlott. A NATO határozott fellépésének volt csak köszönhető az, hogy az országunknak ez a véres háború nem okozott károkat. Az évek során úgy alakult a helyzet, hogy mi is ott vagyunk és segítjük ennek a balkáni békének a stabilizációját. A térségben napjainkra a szövetséges csapatok egy olyan stabilitást értek el, hogy napirendre kerülhetett a balkánon állomásozó csapatok számának csökkentése", hangzott el.

Kovács vezérőrnagy kiemelte: a missziók értelmét ma az adja meg, hogy olyan országoknak kell segítenünk, ahol a béke és a stabilitás az ország saját erejéből nem teremthető meg. “Az önök munkája ezért értékes és ezért lesz szükség erre a munkára a jövőben is. A most hazatértektől kérni fogjuk, hogy a külföldön szerzett tapasztalataikat írásban is küldjék meg. Kellenek ezek az információk a katonai szakmának és az önök után következőknek, hogy ők is megtudjanak felelni a nemzetközi elvárásoknak", mondta.

“Az önök életében az elkövetkezendő időszakban főszerep a pihenésé lesz, majd azt követően a beosztásaik átvételét kell megtenniük", folytatta. “Az előttünk álló ünnepek a pihenést lehetővé is teszik. Gondoljanak azért azokra, akik az ünnepeket távol a családjuktól töltik úgy, hogy nekik nem sok lehetőségük van ünnepelni, mert a feladataikat folyamatosan kell végezniük. Köszönetet kell ezen a helyen is mondani a családtagoknak, elsősorban a feleségeknek, akik vállalják a nehézségeket akkor, amikor a családfő külföldön teljesít szolgálatot. Látható, hogy az egyéni beosztást ellátók tevékenységéhez is nélkülözhetetlen a jó csapatmunka. A család hozzáállása a kialakult helyzethez, valamint azoknak a katonáknak munkája, akik itthon segítik a kint dolgozókat. Nem mindegy, hogy a külszolgálat során felmerült problémák, kérések milyen gyorsan és hatékonyan tudnak megoldódni."

1595894725
 

Beszédében külön kitért a jövő feladataira: a 2010-es év eléggé nehéz évnek látszik. “Munkánk során sok probléma merülhet fel, de a missziók ezt a nehézséget nem érezhetik, a kint szolgálatot teljesítőknek a jövőben is mindent feltételt biztosítanunk kell", mondta, majd beszéde végén minden jelenlévőnek kellemes ünnepeket és boldog újévet kívánt.

Ezt követően került sor a miniszteri kitüntetések és vezérkar főnöki, valamint az összhaderőnemi parancsnoki elismerések átadására. Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult.

1595894725
 

1595894725