Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok estig még részt vesz a bombázásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 4. 18:21

Az Egyesült Államok eleget tett a NATO kérésének, és 48 órával, hétfő estig meghosszabbította azt az időszakot, ameddig amerikai gépek a NATO kötelékében részt vesznek a líbiai kormányhadsereg elleni támadásokban. A washingtoni kormány csütörtök este jelentette be, hogy az amerikai gépek csak szombatig bombáznak, kivéve, ha a NATO vezetése kifejezetten kéri a részvételüket, és ezt Washingtonban jóváhagyják. A NATO szóvivője szerint „az utóbbi napok rossz időjárási viszonyai miatt” kérte a kétnapos hosszabbítást.

Egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő közölte, hogy a múlt héten egy hatalmas felhő akadályozta a repülést Líbia felett. Kadhafi erői ezt használták ki, és vissza tudtak foglalni több várost a felkelőktől.

Azzal kapcsolatban, hogy amerikai és egyiptomi kommandósok képeznék ki a líbiai felkelőket egy kelet-líbiai titkos gyakorlótéren, a legkorszerűbb, hőérzékelővel ellátott rakéták kezelésére oktatnák, és felfegyvereznék őket, az amerikai kongresszus több tagja óvatosságra intett. Mike Rogers republikánus párti képviselő, a hírszerzési bizottság elnöke például azt mondta: lehetnek al-Kaida-tagok is a felkelők között. Harry Reid, a demokrata párti szenátusi többség vezetője is kivárást javasolt.

Rogers viszont arra is figyelmeztetett, hogy várni sem szabad sokáig, mert fennáll a veszélye annak, hogy Kadhafi szélsőséges eszközöket, például vegyi fegyvert vet be.

1595916618
Francia harci gépek a hét végén is megsemmisítették a líbiai kormányerők több páncélozott harcjárművét a tengerparti Rász-el-Unúf, valamint Szirt térségében – közölte vasárnap este a francia hadsereg vezérkari főnöke. Franciaország mintegy 40 harci géppel vesz részt a líbiai NATO-hadműveletben.

Vasárnap délután a líbiai kormányerők által ostromlott, Tripolitól 200 kilométerre keletre lévő Miszrátából 60 sebesülttel a fedélzetén elindult egy hajó, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi humanitárius szervezet bérel – közölte az MSF egyik képviselője. A hajó 11 orvossal és hat tonnányi egészségügyi felszereléssel a fedélzetén szombat este indult el Tunéziából, és vasárnap reggelre ért Miszrátába. Sikeresen elhagyta a várost, és várják vissza Tunéziába – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Ugyancsak vasárnap egy török hajó is kimenekített 250 sebesültet Miszrátából.

Csád arra kérte vasárnap a nemzetközi koalíciós erőket és az emberjogi szervezeteket, hogy védjék meg állampolgárait, akik a líbiai felkelők kezén lévő területeken tartózkodnak, ugyanis a felkelők több tucatnyi csádit kivégeztek már azért, mert gyanújuk szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető zsoldos hadseregéhez tartoztak.

Amikor kitört a polgárháború, és Kadhafi számára hadseregének tagjai megbízhatatlanná váltak, a felkelők azt állították, hogy a líbiai vezető zsoldosokat hívott be több afrikai országból, köztük Csádból és Zimbabwéből.

A csádi kormány szóvivőjének közleménye szerint a felkelők annak ellenére meghurcoltak több tucatnyi, Líbiában élő csádit, többeket pedig meg is gyilkoltak, hogy N,Djamena többször cáfolta a vádat, miszerint Líbia déli szomszédjából bárki beállt volna Kadhafi zsoldjába.

A polgárháború kitörése előtt mintegy 300 ezer csádi élt Líbiában.