Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok növeli katonai jelenlétét Ausztráliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 17. 8:20

Az Egyesült Államok a korábbinál több, 2500 katonát fog állomásoztatni Ausztráliában egy új kétoldalú megállapodás értelmében, amelyet november 16-án, szerdán írt alá Canberrában Barack Obama elnök és Julia Gillard ausztrál kormányfő.

Megfigyelők szerint Washington a kínai terjeszkedést akarja ellensúlyozni a csapatnöveléssel. Állandó támaszpont létesítéséről egyelőre nincs szó, de Észak-Ausztráliából, ahol a 2500 amerikai katona 2012 elejétől állomásozni fog, közelebb van a Dél-kínai-tenger, mint a dél-koreai és japáni amerikai támaszpontokról.

Obama elmondta, üdvözli Kína egyre növekvő jelenlétét, de az ázsiai óriás felemelkedésével „megnövekedett felelősség" jár együtt. „Fontos, hogy Peking betartsa a szabályokat" – fűzte hozzá.

Washington és az érintett délkelet-ázsiai országok aggódva figyelik, ahogy Kína igyekszik növelni befolyását a csendes-óceáni térség egyes részein, többek között a nyersanyagokban gazdag Dél-kínai-tengeren.

Az Egyesült Államok Ausztrália fontos szövetségese. Az ötödik kontinens védelmi stratégiájának sarokköve az Egyesült Államokkal a koreai háború alatt kötött katonai szövetség. Ennek a 60 éves évfordulójához időzítették az amerikai elnök mostani látogatását.

Címkékévforduló