Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Balesetet szimuláltak a bázisrepülőtéren

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2011. november 17. 7:13

Szimulációs gyakorlat zajlott az MH Pápa Bázisrepülőtéren november 15-én, kedden, amelynek célja az volt, hogy a repülőtéren található veszélyes objektumokban történt balesetek, katasztrófák elhárítására felkészítsék a szakszolgálatokat.

A pápai bázisrepülőtér északi üzemanyag-tárolója felrobbant, nagy mennyiségű kerozin ömlött ki és gyulladt meg. A balesetben három szolgálatot teljesítő katona sérült meg.

A repülőtéri tűzoltók két perc alatt a helyszínen voltak, az őket irányító parancsnok, Nagy István főtörzsőrmester felmérte a károkat, a sérültekről pedig azonnal értesítette az egészségügyi központot, majd jelentette az eseményt a hadműveleti központnak is, ahonnan további külső erők bevonását kérte a rendkívül veszélyes tűz megfékezésére.

Eközben a repülőtéri tűzoltók megkezdték az oltást, figyelve arra, hogy a lángok ne terjedjenek át a szomszédos üzemanyag-tárolóra. A laktanyai belső rendészszolgálat pedig lezárta az objektum felé vezető utakat.

Pillanatokon belül helyszínre érkeztek a mentők is, az egészségügyi szolgálat Bártfai Beáta hadnagy irányításával szakszerűen ellátta a sérülteket, majd elszállította őket.

Csortos Atilla százados, a Hadműveleti Központ váltásparancsnoka elégedett volt a leadott jelentések és információk tartalmával és időbeni közlésével. Gyors és határozott irányítás mellett a beosztott állomány összehangolt munkával sikeresen hajtotta végre a gyakorlatot.

A gyakorlatot követően Vicai Zoltán alezredes, a bázis törzsfőnöke értékelte a feladat-végrehajtást, amit jónak minősített.