Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első női Raptor pilóta

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 31. 9:24

A tacomai születésű Jammie Jamieson százados az első női vadászpilóta, aki az F-22A típuson repülhet. A hölgy 1996-ban kezdte meg tanulmányait a légierő akadémiáján és részt fog venni a mcchordi Air Expo 2008 elnevezésű rendezvényen is.

Elmondása szerint a repülés iránti rajongása akkor kezdődött, mikor életében először beleülhetett nagybátyja Cessna 172-esébe. A Cessna-tól azonban igen hosszú és kitartó munka vezetett a Raptor pilótafülkéjébe.

Jamieson százados jelenleg az alaszkai Elmendorf légibázison teljesít szolgálatot. Eredetileg űrhajósnak készült, de az akadémiai évek alatt megszerette a repülést, utána pedig már egyértelmű volt, hogy milyen irányba képezi magát. Tanulmányai befejezése után elvégezte az F-15C tanulmányi kurzust, amit három év aktív repülés követett Alaszkában a típussal. Idén áprilisban pedig már megszerezte az F-22A típusra képesítő vizsgát is a Tyndall bázison.

A pilótanő természetesen nagyon boldog az elért eredményei miatt, és izgatottan várja az éles bevetéseket. Sok gyakorlás vár még rá, de megtiszteltetés, hogy a világ jelenlegi legmodernebb vadászgépén repülhet.