Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyári csúcs a szentesi műszakiaknál

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. július 31. 11:43

Az idei nyár nem a kellemes pihenést, a nyugodt üdülést jelenti a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonáinak. Két fontos feladat áll előttük: készülnek a kecskeméti repülőnapra, valamint az augusztus 20-ai rendezvényre.

A kecskeméti repülőnapon az alakulat technikai eszközeinek statikus bemutatója mellett, kiemelt feladat hárul a víztisztító század katonáira is. A várhatóan kánikulai napokon megrendezendő eseményre kilátogató tömeg, természetesen a repülőeszközök látványán, a kiállított eszközök megtekintésén túl, igényt tart majd friss ivóvízre is. Ennek a több ezres vendégseregnek frissítő ivóvízzel történő kiszolgálása hárul a szentesi víztisztító katonákra.

1595878825
Ez a feladat azonban fontos, és elengedhetetlen előkészületi feladatok végrehajtását követeli meg. A megfelelő tisztaságú víz biztosítása, a víztisztító berendezések előzetes szakszerű és precíz fertőtlenítésével valósítható meg. Persze mindez rutinfeladat a katonáknak, akik a víztisztítás csúcstechnológiájú technikai berendezéseit kezelik…

Mint eddig minden kecskeméti repülőnapon, idén is, kijelölt helyeken, ivóvíz ellátó pontok alakítanak ki, ahol a víztisztító berendezések csomagoló egységeivel előállított zacskós ivóvízzel látják el a látogatókat. Idén is jelentős mennyiségű ivóvízzel készül a víztisztító század. Sőt a repülőnapon készítik el, és hűtőkonténerben tárolják majd azt az ivóvíz mennyiséget is, amely Budapesten, augusztus 20-án, a Hősök-terén, a tisztavatás alkalmával osztanak ki a látogatók között.

Ugyanis az alakuat másik fontos feladata a tisztavatás és más, augusztus 20-ai rendezvények biztosítása. Az egyik ilyen lesz például a RED BULL AIR RACE, vagyis a repülő világbajnokság technikai kiszolgálása, mely az alakulat hídépítő századait, valamint a kiszolgáló egységeit érinti. Az alegységek fel kell készüljenek a verseny végrehajtásához elengedhetetlen, a Dunán telepítésre kerülő felfújható ballonoknak helyt adó pontonelemekből összeállított felületek kialakítására, és a nagy sodrású folyón, a verseny akadálypályáját képező, GPS-el meghatározott és kijelölt pontos helyeken történő rögzítésükre.

Ez a feladat közel 150 katonát és több mint 100 technikai eszközt vesz igénybe. A műszaki katonákra nagy feladat hárult a jelentős számú eszköz technikai felkészítése során – a járművek ellenőrzése közlekedésbiztonsági és más szempontok alapján, a BMK tolóhajók hajtórendszerének átvizsgálása, az eszközök festése –, a vagonírozásra történő előkészítéskor, majd az eszközök vízen való mozgatásának időszakába.

A felkészülés utolsó mozzanatként a Tiszán „élesben" végiggyakorolták a vízi tevékenységek összes fázisát.
Egy komoly feladatot azonban nem lehet végrehajtani kellő kiszolgáló háttér nélkül. A logisztikai biztosítás – szakácsok, szerelők, egészségügyi személyzet – kellőképpen felkészült a közös cél elérése érdekében a katonák és a technikai eszközök megfelelő színvonalú ellátására, kiszolgálására.

Az előkészület záró fejezete a zászlóalj parancsnokság által végrehajtott szemle volt. Ennek megállapítása szerint, a szentesi katonák felkészültek az előttük álló feladatokra.

1595878825

Fotó és szöveg: Juhász László