Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az energiaellátás a modern hadsereg Achilles-sarka”

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. május 24. 6:12

Solymosi József, a ZMNE egyetemi tanára nyitotta meg a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja által szervezett konferenciát, amelyen többek között a szállítási útvonalak védelméről, katonai áramfejlesztőkről és az olajterrorizmusról is szó esett.

Az energiaellátás biztonsága az energia folyamatos rendelkezésre állását jelenti, több szinten beszélhetünk róla. Az energiaellátás, különösen a vezetékes energia ellátás – (villamos energia, földgáz, távhő) biztonságának fenntartása mind műszaki, mind gazdasági tekintetben jelentős erőfeszítéseket igényel. Az energetika eszközrendszere a nemzeti vagyon igen számottevő hányadát teszi ki.

„A magasabb biztonság, a magasabb minőség csak költségesebb szolgáltat révén biztosítható" – ezt dr. Horváth Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke mondta a konferencián. „Hatalmas eszközállományról és bonyolult rendszerekről van szó, tehát drága üzemeltetésről is", tette hozzá. Az elnök kifejtette: ilyen kiterjedt, szervezett rendszerek eddig az emberiség történetében soha még nem épültek ki.

„Az energiaellátás biztonságának végső felelőse a piacgazdaságban a kormány. Az államnak fontos szerepe van akkor is, ha magántulajdonban van egy-egy eszköz. Állami intézmény csak minősített helyzetben avatkozhatnak bele a folyamatba (például üzemzavar esetében). Össze kell hangolni az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság célrendszereit", mondta dr. Horváth Ferenc.

Az Energia Hivatal elnöke szerint az országon belül található források megbízhatóbbak, mint a kintről érkező útvonalak, energiafajták. „Az importtól való függés mérséklésén keresztül az ellátásbiztonság céljait szolgálja az ésszerű takarékosság is", mondta.

A vezetékes energiaszolgáltatás megbízhatóságát tehát a forrásoldali, szállítási és elosztói eszközök, üzemépítési és védelmi rendszerek és irányítást-kezelést végző szakszemélyzet határozza meg.

Az elmúlt hatvan évben a szén szerepe csökkent, a szénhidrogén pedig előtérbe került. Egy 2008-as statisztika szerint az ország földgáz aránya 37 százalékra tehető, megújuló energiahordozók pedig 5 százalékban vannak jelen. Növekszik a villamos energia a többi energiahordozó arányaihoz képest (ma 40 százalék körül jár a villamos energia).

A külső energiaforrások tekintetében a forráshelyek, a szállítási útvonalak és az energiafajták diverzifikálásával, továbbá biztonsági készletek tartásával lehet az ellátás biztonságát növelni. Az importtól való függés mérséklésén keresztül az ellátásbiztonság céljait szolgálja az ésszerű takarékosság is.

A konferencián többször is szó esett a 2009. januári gázkrízisről is. „Már decemberben jelezték, hogy az ellátásban problémák léphetnek fel. Január 6-án megszűnt a földgázszállítás, szerencsére Magyarországon a környező országokhoz képest 8 napig tartott csak. január 20-án szűnt meg teljesen a krízis", mondta dr. Horváth Ferenc.

A szakember kiemelte a tervezett módosításokat, így többek között kitért arra, hogy a jövőben tervezik a korlátozási koncepciót módosítását. Az alternatív tüzelőanyagra való áttérés lehetősége is felmerült (mivel olcsóbb), fontos célkitűzés az erőművek kötelező folyékony szénhidrogén készletezésének felülvizsgálata, át kell tekinteni a biztonsági földgáztárolással kapcsolatos kérdéseket és új szabályokat kell kialakítani a gázzal való takarékoskodás gázkorlátozás nélkül történő elrendelésére.

Energia-apokalipszis?

1595887513
Horváth Ferenc, az ELTE FFI, Geofizikai és Ûrtudományi Tanszékének egyetemi tanára szerint rosszak az esélyeink a globális energiaválság miatt. „A fosszilis energiaforrások elkerülhetőbb csökkentését aligha lehet kompenzálni új energiaforrásokkal, így regionális és globális energiahiány állhat be pár éven belül. Az elmúlt ötven évben nőtt a népsűrűség, így nőtt az energiafogyasztás is. A Föld energiafogyasztás növekedni fog emiatt, mivel a népesség is nő. Ma 6-7 milliárdan vagyunk, 2040-re 9 milliárdan lehetünk", hangsúlyozta a szakember, aki azt is hozzátette: a világ energiafogyasztásának nyolcvan százaléka fosszilis energiaforrás, az atomenergia 5,9 százalékra, míg a zöld energia csupán 7 százalékra tehető – ebből a biomassza 4 százalékot, a napszél maximum 1 százalékot, a víz pedig mindösszesen körül-belül 3 százalékot tesz ki.

„A Európai Unió a világ energiafogyasztásának kb. 17 százalékát teszi ki. A struktúra hasonló, mint a magyar: a biomassza döntő többségben ebben az esetben is tűzifa. Hazánkban javítható lenne az energiafogyasztás, ha az Unióé is változna. Atomerőmű fejlesztések esetében az energia természetes szintetizálását jelenti", fejtette ki Horváth Ferenc.

A konferencián a szakembertől azt is megtudtuk, a világprognózisok igencsak pesszimisták. „A geológiai szolgálat 2000-es előrejelzése szerint energia apokalipszis is bekövetkezhet – a világ olajkészletei legjobb esetben 2047-re drámaian lecsökkennek", fejtette ki.

Szerencsére – ahogyan Horváth Ferenctől megtudtuk – létezik optimista forgatókönyv is: az energiaszükséglet növekedését nyilvánvalóan nem tarthatjuk fenn, ám egyre nő az energiaszükséglet. A pozitív szemlélet szerint azonban a kőolaj, a földgáz, a szén csökkentése nem jelent drámai törést, és még ha 2010-2030 körül jelentősen le fog csökkenni mennyisége, ám ekkor a hézagot kitölthetik a nukleáris, vagy akár vízenergiával.

„Az Egyesült Államok birtokában vannak számottevő készletek", mondta Horváth. „Oroszország helyzete is igen jó, Kína, Ausztrália, (uránium), Irán, Szaúd-Arábia, Quatar, India, Kanada és Ukrajna is jó pozícióban vannak. Magyarországon a megújuló energiaforrásokat hatékonyabban kell támogatni", mondta, és hozzátette: „Az atomenergia programot bővíteni kell, továbbá fontos a Makói-árokban található nem konvencionális gázfelhalmozódás kitermelhetősége, az atomenergia-program bővítése, valamint a megújuló energiaforrások hatékonyabb támogatása."

dr. Szabó György, a Falcon Oil and Gas LTD. ügyvezető Igazgatója mindehhez hozzáfűzte: Nincs különbség az országon kívüli és belüli rendelkezésre állás között.

„Az Európai Unió súlya nagyobb. Biztosítani kell a tranzit-országoknak a szabad gázáramlást. Magyarországnak van egy geopolitikai előnye, mégpedig az, hogy a nagy források útjába esünk", fejtette ki, és hozzátette: fontos a NATO-és az Európai Unió védelme, és lényeges a NETS („New Europe Transmission System", vagyis Új Európai Szállító Rendszer), az LNG (Liquefied Natural Gas) diverzifikáció, továbbá a stratégiai üzemanyag-tárolás. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet a napi nemzetbiztonsági kérdésekre: „Kémelhárítás, kockázatelemzés vagy gyülekezési törvény, kitörés-elhárítás, katasztrófavédelem, esemény monitoring, őrző-védő szolgáltatás felügyelete és az országhatár fogalma mind nagyon fontos szempontok", mondta.

Hosszú távú szerződések, új atomerőmű

Pál László, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatója a konferencián az Európai Uniót bírálta: „Az Unió versenyt teremtett az energetikában. A hosszú távú szerződéseket tiltani kell, mert korlátozzák a versenyt. A kereskedelmi korlátokat felszámolták, ahogyan a nemzeti monopóliumokat is, elsőbbséget élvez a környezetvédelem, további célkitűzés, hogy támogassák az országok a megújuló energiahordozókat. Ám az Unió nem egyeztetett az egyes hagyományos energiahordozókról (szén, atom, földgáz, kőolaj), nincs koordinálva az energiahordozók beszerzése, nem alakult ki a határkeresztező kapacitások hasznosítási módszereinek egységesítése és minimális a koordináció az erőmű-fejlesztésekben", mondta Pál László.

Szerinte az Unió szakmai szervezetei eltérő célokat képviselnek. „E célok közé tartozik az, hogy fékezzék a rövid távú piaci hatásokat. További célkitűzés, hogy államközi hátteret biztosítsanak a szénhidrogén kvóták és nukleáris fűtőanyagok kereskedelméhez. Lehetőséget kell teremteni a vertikális integrációnak. Hagyni, esetenként védeni kell a nemzeti monopóliumok fejlődését, és korlátozni kell az Unión kívüli tőke beáramlását", tette hozzá.

A szakember szorgalmazta a hosszú távú szerződések létesítését, és mint mondta, egyes országok már 20-30 évre előre tárgyalnak, Magyarországnak is így kell működnie.

Cserhát András, a Paksi Atomerőmű műszaki főtanácsadója a konferencián kifejtette: Cél, hogy a fenntartható ellátás legyen gazdaságos, biztonságos és környezetvédő elérhető árú, a társadalom pedig befogadja azt.

A főtanácsadó kitért a nukleáris üzemanyag fontosságára: „Viszonylag kis hányadot képez a termelési költségekben, energiasűrűsége nagy, könnyen szállítható és könnyen raktározható", mondta.

Cserhát Andrástól megtudtuk: Az uránforrások még egy ideig kiaknázhatóak lesznek, melyet mélyművelésű, külszíni vagy kioldás technikájával nyernek (uránbányákban). A szakember elmondta: akár a magfúzió is lehetséges lesz körül-belül 50 év múlva.

1595887513
 

„A szállítás esetében a biztonságot, fizikai védelmet kell biztosítani. Rendészeti okokból a részletek (útvonal, idő) titkosak. Tranzit engedélyek szükségesek, mivel a szállítás alapvetően vasúton történik, ha kell, repülőgépen vagy hajón is szállítják (míg az előbbi Örményországra jellemző, az utóbbi pedig Bulgáriára)", hangsúlyozta Cserhát András, majd hozzátette: „Az atomerőmű időjárás-független, ám 2006-ban robbantásokra volt szükség a Mátrai Hőerőműben, mert a villamos energia előállításához szükséges lignit a magas víztartalma miatt megfagyott. 2009 januárjában szmog riadó volt – le kell hát vonni a tanulságokat", mondta Cserhát András, és hozzátette: „Mikor a gázcsapot is elzárták, fagyos, borult időjárás és szélcsend uralkodott. Kell egy új atomerőmű – hangsúlyozta – hiszen nem igényel állami támogatást, a létesítés, üzemeltetés intézményi és humán feltételei rendelkezésre állnak", mondta.

Importfüggőség

Rahóty Zoltán az EON képviseletében kifejtette: nő az importfüggőség. „Európának 2020-ig egy adott mennyiségű kiegészítő gázimportot kell teljesíteni. Ez évente körül-belül egy nagy importot jelent. A biztonságos és hosszú távú gázellátás előfeltétele a szilárd és kiegyensúlyozott energiapolitika. Hosszú távú szerződésekre van szükség, ehhez kell hatékony infrastruktúra, szállítás, tárolás, forrás-és szállítási útvonal diverzifikáció", fejtette ki. „Az olajellátásban vannak súlyos kockázatok, de ezek nem Magyarország vagy régió specifikusak, hanem globálisak és biztonságpolitikai jellegűek. A régióban a stratégiai tárolás, a független komplex finomítók és az alternatív beszerzési csatornák megléte miatt az orosz import nem jelent érzékelhető többlet kockázatot", tette hozzá.

Olajvagyon, terrorizmus

Varró László vezető közgazdász (Kőolaj és energiabiztonság – Stratégiai fejlesztés, ügyvezető igazgató, MOL) szerint az olaj drágább, mint a szén, környezetszennyezőbb, mint a földgáz. Tehát összességében drága és politikai kockázatoktól terhelt. Az ügyvezető elmondta: a világ olajtermelésének kétharmadát közlekedésben használják fel. „1912-ben megtörtént az olaj és a biztonságpolitika házasságkötése. A Queen Elisabeth volt ugyanis az első olajhajó".

Varró László szerint az energiaellátás a modern hadsereg Achilles sarka. „Tipikusan katonai akcióban 2/3 üzemanyag fogy egy egység mozgása során. Drága az üzemanyag, ha kiszámoljuk egy katonai akcióhoz szükséges üzemanyag tízszerese az átlagnak. A világ legnagyobb megújuló energia vásárlója az Amerikai hadsereg", mondta a közgazdász, aki azt is kifejtette: a nyugati demokráciák kimerülőben vannak. A Közel-keleten léteznek koncentrációk, illetve a volt Szovjetunió területén, Afrikában és Dél-Amerikában.

„Az olajkereskedelemnek vannak szűk keresztmetszetei. Az olajvagyon tipikusan a demokrácia elsorvadásához vezethet. Fontos lenne az elszámoltathatóság, valamint az ösztönzés a járadékok megszerzésére", mondta.

Varró kifejtette: Angolában felfedeztek olajat, Mozambikban viszont nem. „Angolában tartósan feszültségek lesznek. Megjelenhet az olajterrorizmus, ahogyan eddig is megjelentek az ún. olaj „hard power" típusú kockázatok: 2002-ben például az Al-Kaida megtámadott ez francia olajtankert. 2009-ben egy norvég olajtankert támadtak meg, igaz, NATO erők visszaverték a támadást", mondta a közgazdász.

A konferencián bemutattak számos katonai áramfejlesztőt. A katonai áramfejlesztők legfőbb funkciója az álcázás, egyes esetekben pedig létezik önmegsemmisítő rendszer is.

A rendezvényen megismerhettünk többek között a Fischer Panda generátorral (PDF), az SST18 elnevezésű katonai áramfejlesztővel – amelyet ki lehet húzni a kocsiból, ha arra kerülne sor -, továbbá bemutatták a PSC10VKV Combo Unit nevű áramfejlesztőt, amely egyben légkondicionálóval is rendelkezik.

Szállítási útvonalak

1595887513
Fodor Péter, a Magyar Hadtudományi Társaság védelemgazdasági szakosztály elnöke a szállítási útvonalak biztonságáráról kifejtette: Földrajzi, gazdasági és történelmi okokra vezethető vissza a jelenlegi probléma. A szén világkereskedelmének volumene kisebb, nagyobb az átfedés a termelők és a fogyasztók között, a nukleáris energia több éves tartalékának mértéke kicsi.

„Hosszú csővezetékek alakultak ki, az óceánon nagyjából 4000 tanker van. Földrészeken átívelnek az ellátási láncok és vannak olyan keresztmetszetek, ahol összeszűkül az útvonal-így sebezhető is emiatt", hangsúlyozta Fodor.

„A kilencvenes évek változásai befolyásolták a világot. Vannak ún. belső instabil országok – ez az instabilitás veszélyezteti a tranzitot, így a külső helyzete is meginog. Ilyen ország Szíria, Szomália, Irak, Egyiptom, Mexikó, Peru és Jemen", emelte ki az elnök. „A szénhidrát-vagyon esetében általában az uralkodó a bevételt magának akarja, a társadalom része ezt megsínyli, az pedig terrorizmusig vezethet, hogy az uralkodó elitet kimozdítják a szerepéből", tette hozzá.

Az elnök szerint lokális regionális feszültségek alakulnak ki – mint a terrorizmus és a kalózkodás -, továbbá kialakulhatnak természeti katasztrófák: szökőár, áradások, hurrikán, szokatlanul hideg – az elnök emlékeztetett a 2005-ös esetre, mikor a rekord hideg miatt a növekvő európai igény ellenére az orosz földgázexport 5-20 százalékkal csökkent a hazai igény kielégítése és a kitermelési nehézségek miatt. További következményként Fodor a kormányellenes belső viszonyokat, a tüntetéseket-munkabeszüntetéseket (pl. Bolívia) emelte ki.

Fodor Péter szerint ugyanilyen következmény lehet a kőolaj-kitermelők ellen indított terroristatámadás (Irak, Szaúd-Arábia), az esővezeték elleni támadások, tároló létesítmények, kikötők, finomítók megtámadása: „1991-ben Kuvait iraki megszállása, vagy 2005-ben az iraki Bay Hassan több fúrótornyának lebombázása volt ilyen eset, de volt több szaúd-arábiai terrorista merénylet és az orosz létesítmények továbbra is számos szeparatista csoport célpontjai", mondta. Hozzátette: 2005-ben a világ legnagyobb kőolaj-finomítója táplálásának 40 százalékát vágta el egy szabotázs a venezuelai Paraguanában.

A sor pedig itt nem ér véget: terrortámadások érték 2006-ban az Oroszországból Grúziába és Örményországba vezető csővezetéket, ezzel hosszabb időre gyakorlatilag Grúzia teljes gázellátása megszűnt. 2006-ban az indiai Asszámban szeparatista milíciák megtámadtak 3 gázcsövet, ami 4 kőolaj finomító és egy elektromos erőmű leállításához vezetett. Irak 2005-ben lezárta egyik kőolaj-exportáló csővezetékét, miután sorozatban 15 terrortámadás érte.

A Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger közötti földgáz-csővezetéket közös amerikai-grúz katonai egység őrzi, légi felderítési támogatással. A tenger alatti vezetékek sérülésének helyreállítása még bonyolultabb feladat lenne (Algéria-Európa, Kék Áramlat, Fekete-tenger alatti szakasza).

Fodor Pétertől megtudtuk, a szaúdi nyersolaj nagy részét csak 3 exportlétesítmény szolgálja: Ras Tanura, Ras al- Ju’aymah (Perzsa-öböl) és Yanabu (Vörös-tenger). Ezek bármelyikének kiesése komoly következménnyel járna. Hasonló az orosz kikötők (Primorszk, Novorosszijszk, Dél-Ozerejevka, Pivdenny) és a Szuezi-csatornát elkerülő izraeli Élat-Askelón nagyteljesítményű csővezeték jelentősége is.

A világ 20 legnagyobb kőolaj-finomítójából 7 instabil régióban van. A 4 legnagyobb amerikai finomító mindegyike az amerikai kapacitás 3-4 százalékát adja (Baytown TX, Baton Rouge LA, Texas City TX, Lake Charles LA).

Az elnök kitért a tengeri szállításra is: „ A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) adatai szerint 2009 első negyedévében 102 kalóztámadás történt világszerte, ebből 61 az Ádeni-öbölben és Szomália partjainál volt, 7 Nigériában és a 1 a Malaka-szorosban. 34 hajó fedélzetére szálltak fel, 29-re nyitottak tüzet és 9-et térítettek el. 178 túszt ejtettek, 9 megsérült, 5-öt elraboltak és 2-t megöltek. 1956 után a Szuezi csatorna megtisztítása több mint 1 évnyi nemzetközi összefogást igényelt, majd 1967-1975 között ismét leállt a szállítás", mondta.

1595887513
 

Mit tehetnek a katonák?

Katonai feladatok különböző stratégiai szinteken léteznek: nemzeti, nemzetközi, valamint szövetségi szinteken. A leglényegesebb feladat a hírszerzés, az egyes objektumok őrzése és védelme, a járőrözés, a kiképzés vagy a kiegészítő szállítás (ami pótolhatja részben a polgári szállítást).

„Fontos a katonai szövetség, jelentős politikai szereppel", hangsúlyozta Fodor Péter. „Számos tagállam önálló játékos, a tagállamoknak eltérő nemzetközi súlya és kitettsége van. A tagállamok és partnerek a Föld lakosságának 13 százalékát, de az energiafogyasztás 50 százalékát jelentik", tette hozzá.

Az elnök hangsúlyozta: szükséges egy fórum a tárgyalásra, a partneri rendszer kialakítása, az információk megosztása, a közös helyzetkép és az állandó monitoring-elemző mechanizmusok. „Szükség van továbbá a szállítási útvonalak védelmére (felügyelet, reagálás, riasztás, kiképzés), katasztrófavédelmi együttműködésre, a csővezeték-hálózat használatára (11.500 km, 12 tagállam), és biztonsági támogatási csomagokra (lásd athéni olimpia vagy Törökország 2003-ban), valamint a szükségletek csökkentésére", fejtette ki.

Rendvédelem, biztonság

Dr. Janza Frigyes, ny.á. rendőr dandártábornok szerint nem tartott lépést a rendvédelmi intézményrendszer a biztonságpolitikai térnyerésével, a biztonsági piac átalakulásával. Fontos lehet a katasztrófavédelemben, valamint a terrorizmus elleni küzdelemben a rendészeti szervek szerepe.

Hangsúlyozta: a hazai rendvédelmi szervek teljes körű tevékenységi repertoárjának összehangolására külön tárcaközi koordináló szerv nem jött létre. Több kormányzati koordinációs bizottság működik, ami rendelkezik valamely rendvédelmi szervvel, vagy szervekkel kapcsolatos hatáskörrel."

Ami a jövő lehet

A konferencián természetesen sorra vették a különböző alternatív lehetőségeket is. A Levegő Munkacsoport kiemelte: több országban, például Németországban fontosabb szerepet kapott a vasút. A tehergépkocsik évente 90 milliárd eurós költséget jelentenek, amit nem az üzemeltetők fizetnek meg. Dániában bevezették a regisztrációs adót, a dugódíjat, a biciklis forgalom pedig igen jelentős méreteket öltött (Groningenben például a közlekedők 57 százaléka biciklivel jár), továbbá bevezették a szatyoradót is. A Levegő Munkacsoport meggyőződése szerint a fosszilis energiahordozók importja 2020-ig 50 százalékkal csökkenthető úgy, hogy közben javul az életminőség és az ország versenyképessége. A konferencia a biomassza, a bioüzemanyagok, a bioetanol, valamint a biodízel jövőjének sikerét is kilátásba helyezte.