Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT határozottan elítélte a libanoni kéksisakosok elleni támadást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 11. 14:32

Határozottan elítélte az ENSZ francia békefenntartói ellen Libanonban elkövetett támadást pénteken a világszervezet Biztonsági Tanácsa, Ban Ki Mun ENSZ-főtikár, s a washingtoni külügyminisztérium is külön közleményben adott hangot súlyos aggodalmának az incidens kapcsán.

A BT terrorcselekménynek minősítette az akciót, s azt hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a békefenntartók biztonsága érdekében, s az érintett feleknek tartózkodniuk kell a mindenfajta, a kéksisakosok elleni fenyegetéstől és erőszakcselekménytől, biztosítaniuk kell az ENSZ képviselőinek szabad mozgását mandátumuk teljesítése érdekében.

A világszervezet vezető testülete a támadás mielőbbi kivizsgálását követelte, s ebben az ENSZ közreműködését ígérte a libanoni hadseregnek.

Dél-Libanonban december 9-én, pénteken öt járőröző francia ENSZ-katona sebesült meg, amikor egy út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel gépkocsijuk mellett. A világszervezet dél-libanoni missziója (UNIFIL) ellen idén ez volt a harmadik támadás. Egyelőre egy csoport sem vállalta a merényletet.

A térségben tevékeny Hezbollah radikális síita mozgalom elítélte a támadást.

A Jerevánban hivatalos látogatáson tartózkodó libanoni elnök, Michel Szulejman ígéretet tett arra, hogy a biztonsági erők mindent megtesznek a tettesek kézre kerítésére.

Libanonban az izraeli határ közelében szolgálatot teljesítő ENSZ-misszió 12 100 főt számlál. Jelenleg 1300 katonával a francia kontingens az egyik legnagyobb létszámú.