Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU felé félúton?

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. december 31. 12:02

A magyar katonák balkáni béketámogató, illetve békefenntartó szerepvállalása nem új keletű. Hazánk fiai 1902 és 1907 között Koszovóban, valamint 1902 és 1917 között Albániában is teljesítettek már missziós szolgálatot. A történelmi távlatokból nézve is csaknem folyamatosan instabil balkáni térségbe az első szerepvállalás után csaknem száz esztendő elteltével vezényeltek újra magyar békefenntartókat.

Az 1995-ben kialakult újabb konfliktushelyzetben először honi területen felajánlott bázisok átadásával támogattuk a NATO-erőket, és működtünk közre a Balkánon kialakult háború lezárásához, a béke helyreállításához.
A NATO IFOR-műveleteihez kezdetben egy műszaki kontingens felajánlásával járultunk hozzá, amely 1996-tól látta el feladatait a horvátországi Okucaniban. 1999-ben az MH Őr- és Biztosító Zászlóalj első váltása kezdte meg szolgálatát; alaprendeltetése szerinti feladata a koszovói Pristinában települt KFOR-erők főhadiszállásának őrzés-védelme volt. 2002-től Bosznia-Hercegovinában, az SFOR/MSU kötelékében, az MH Katonai Rendfenntartó Kontingens tagjai szolgáltak.

A kontingens 2004-ben – amikor az Európai Unió az ALTHEA művelet keretében átvette a bosznia-hercegovinai békefenntartás irányítását – átkerült az olasz vezetésű integrált rendőri egység (IPU) alárendeltségébe. Feladatrendszere nem változott 2007-ig, a kontingens felszámolásáig. Még ugyanebben az évben a műszaki kontingens bázisán – annak felszámolása után – megalakult az MH Szállítószakasz, amely 2004-ben fejezte be feladatait a térségben.

A teljes cikket a Magyar Honvéd január 6-án megjelenő friss számában olvashatják!