Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ihászi csata hőseire emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. július 1. 6:25

A magyar katonák védőszentjének, Szent László királynak ünnepén, június 27-én délután napra pontosan arra a „gyászos” 160 esztendővel ezelőtti délutánra emlékeztek, amely a Pápa mellett vívott ihászi csataként vonult be a hadtörténelembe. Ihász-puszta északi szélén a kiegyezést követően egy fakeresztet állítottak a helyiek az ismeretlen szabadságharcos sírjára.

A helyi Önkormányzat, valamint a Pápa és Vidéke Honvéd Kulturális Egyesület (PVHKE) által rendezett nagyszabású, több száz emlékezőt vonzó ünnepségre először Ihász-puszta központjában, az obeliszknél „tábori misére" került sor az elesett katonák iránti kegyeletből, melyet Berta Tibor ezredes, a Katonai Ordinariátus püspöki-helynöke celebrált.

Szentbeszédében szólt a szabadság évszázadokon átívelő vágyáról, a keresztény lovagideál megtestesítőjéről, Szent László király példaadásáról, az ihászi csatavesztő-hely máig ható üzenetéről. A szentmisét követően megszentelte a csata megújított központi obeliszkjét, majd azt a faluvégi névtelen honvédsírt, melyet az idei évfordulóra a szervezők teljesen felújítottak.

Ihász-puszta északi szélén a kiegyezést követően egy fakeresztet állítottak a helyiek az ismeretlen szabadságharcos sírjára, majd a honalapítás ezredik esztendejében (1896) a korhadó fakereszt helyére téglából emeltek emlékoszlopot, melyet a mai formájában 1948-ban, a centenáriumra hoztak helyre. Azóta is hosszú idő telt el, megrongálódott, így az idei 160 éves évfordulóra kivételesen igényes formában felújította a hálás utókor.

Kerecsényi Zoltán helytörténész, a PVHKE elnöke kezdeményezésére, állandó bábáskodásával évek óta folyik az ütközet emlék-ünnepe, ahol a település lakossága, elszármazottak, pápai hagyományőrzők, honvéd-szervezetek évről-évre elzarándokolnak Veszprém megye egyetlen jelentős ’48-as szabadságküzdelmének színhelyére. Az idei június 27-én a 160 éves évfordulón az emlékezés virágait, koszorúit helyezte el többek között a helyi önkormányzat, a PVHKE, a Honvéd Bajtársi Klub, a MEASZ.

1595888736