Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az indiai légierő további Szu-30-asokkal bővülne

Szöveg: JETfly |  2010. március 4. 8:24

India és Oroszország között a napokban tárgyalások kezdődtek 42 db Szu-30MKI többfeladatú vadász-bombázó beszerzéséről. A megállapodás előreláthatólag több mint 3 milliárd dollár értékről szól. A negyedik generációs harci gépből India ezidáig már 230 db-ot rendelt meg 8,5 milliárd dollár értékben.

Szakértők szerint, az új 42 db-os megállapodással az indiai légierő megfelelő mennyiségű vadászrepülőgéppel rendelkezne, és megfelelően tudná biztosítani az ország légterének védelmét egy esetleges ellenséges fenyegetés esetén is.

India eredetileg 50 db Szu-30MKI-t rendelt meg Oroszországtól, még 1996 és 1998 között, majd ezt követően 2007-ben még 40 db-ot. Ezeken felül a Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL) repülőgépgyártó vállalat további, Indiában orosz licenc alapján gyártandó 140 db repülőgép, 2003 és 2017 közötti legyártásáról kötött megállapodást. Jelenleg az indiai légierő megközelítőleg 100 db Szu-30MKI-vel rendelkezik, amelyek főként a kínai és a pakisztáni határ közelében teljesítenek szolgálatot.

Szakértők szerint India továbbra is az orosz gyártású harci gépek elsődleges vásárlója marad az elkövetkezendő 15 évben is, amelyet jól bizonyít a már meglévő és a közeljövőben megkötésre kerülő szerződések létrejötte. Indiának ugyanis szüksége van arra, hogy fejlessze a már meglévő vadászrepülőgép flottáját, amely jelenleg főként elavult orosz MiG-21-es repülőgépekből áll, azonban szép számmal rendelkeznek már Szu-30MKI és MiG-29-es repülőgépekkel is.

A közelmúltban látott napvilágot az a hír, hogy India a jelenlegi 100 darabos Szu-30MKI flottáját BrahMos rakétákkal fegyverezné fel, legkésőbb 2012-ig. A BrahMos rakéta hatótávolsága 290 km, sebessége megközelíti a 2,8 Mach-ot, amely körülbelül háromszor gyorsabb az amerikai gyártású Tomahawk rakétánál, valamint a harci része 300 kg. Kitűnően alkalmazható földi célok leküzdésére.Az 1998-ban megalapított BrahMos Aerospace közös indiai-orosz vállalkozás sikeresen tesztelt szárazföldi és tengeri rakétáit az indiai hadsereg és a haditengerészet már hadrendbe állította.