Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az MBDA légvédelmi rendszereire vár a közel-keleti királyság

Szöveg: www.raketaezred.hu |  2012. július 16. 10:32

A légvédelmi rakétarendszereket is gyártó MBDA hadiipari konzorcium június végén megkezdte a Szaúd-Arábia által megrendelt és tervezetten 2013 közepén már leszállításra kerülő, hálózatalapú alkalmazásra szánt közeli hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek (VSHORAD) legyártásának előkészületeit.

A légvédelmi rakétarendszereket is gyártó MBDA hadiipari konzorcium június végén megkezdte a Szaúd-Arábia által megrendelt és tervezetten 2013 közepén már leszállításra kerülő, hálózatalapú alkalmazásra szánt közeli hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek (VSHORAD) legyártásának előkészületeit.

1595938866
A vállalat még 2011 februárjának végén jelentette be, hogy egy (akkor még) meg nem nevezett közel-keleti ország megrendelést adott olyan többcélú harci járművek (Multi-Purpose Combat Vehicle – MPCV) leszállítására, melyek járműtornyai 12,7 mm-es gépágyúval és Mistral légvédelmi rakétákkal vannak felszerelve.

A Jane’s Defence Weekly katonai szaklap időközben kiderítette, hogy a szaúdi CAESAR International vállalat volt az, ami 49 darab, Soframe Anibal 4×4 alvázon kialakított MPCV-t és nyilvánosságra nem hozott mennyiségű Mistral-2 légvédelmi rakétát rendelt meg az ország nemzeti gárdája (SANG – Saudi Arabia National Guard) kötelékében lévő légvédelmi zászlóalj részére.

A vállalat ezen kívül megrendelést adott mintegy húsz készlet, a vezetés és irányítás feltételeit biztosító korszerűsített Mistral vezetési pont (IMCP – Improved Mistral Control Post) szállítására is. Meg nem erősített hírek szerint az IMCP berendezés alapját a ThalesRaytheonSystems GM 60 (Ground Master 60), teljesen digitális alapú, 3D-s, S-sávban működő légvédelmi radarberendezése alkotja (felderítési távolsága 80 km).

1595938867
A CAESAR International emellett megrendelt még további 19 készlet moduláris felépítésű, szakasz-szintű vezetési pontot (PCP – Platoon Command Post), mely az MPCV-k összekapcsolását, tevékenységük összehangolt vezetését, a helyi légi helyzetkép feldolgozását és értékelését, valamint a célmegjelölés és célmegsemmisítés koordinált végrehajtását végzi majd. A PCP fejlesztése a francia légierővel szoros együttműködésben történt és alapjául a szintén MBDA termék VL MICA légvédelmi rakétarendszerharcászati vezetési pontja (TOC – Tactical Operations Centre) szolgált. Mind az IMCP, mind a PCP egy Daimler Zetros 2733A 6×6 típusú alvázra felhelyezett páncélvédett kabinban került elhelyezésre.

A Jane’s Defence Weekly (JDW) forrása szerint a szaúdi megrendelés magában foglal még 26 készlet PSL/MCP (Plateau & System Levelling/Mistral Coordination Post) központi koordinációs egységet. Ezek az egységek gyakorlatilag egy Daimler Unimo g U5000 4×4 alvázra telepített és a Rheinmetall által gyártott Air Defence X-TAR típusú, X-sávú, 2D-s radarberendezést jelentenek.

És hogy teljes legyen a JDW szaúdi beszerzésekkel kapcsolatos értesüléseinek sora, meg nem erősített információk szerint a közel-keleti királyság rendelést adott le meg nem nevezett számú, tehergépjárműre telepített Thales RAPIDFire 6×6 légvédelmi tüzéreszközre (további információ: itt), amely a 40 mm-es CTAS (Cased Telescoped Armament System) gépágyú mellett Starstreak rakétarendszerrel is felszerelhető.