Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az oroszok még Grúziában vannak?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 25. 8:32

Legalább tizennégy ellenőrző pontot működtettek a Moszkva által békefenntartóknak nevezett orosz katonák vasárnap Grúziában, közülük hatot az ország nyugati részén – közölte a tbiliszi vezetés.

Alekszandr Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára úgy nyilatkozott, hogy az orosz erők vasárnap egyáltalán nem folytatták a csapatkivonást, hanem változatlanul fenntartják – a grúz vezető által illegálisnak minősített – ellenőrző pontjaikat.

Lomaia szerint az orosz katonák ezek közül hatot Nyugat-Grúziában működtettek. Létezésüket a francia hírügynökség munkatársa a helyszínről tudósítva megerősítette.

Két ilyen ellenőrző pontot Poti kikötőváros közelében alakítottak ki az orosz katonák, egy harmadikat pedig a kikötővárostól keletre fekvő Szenakiba vezető út mentén, Teklati településnél.

A negyediket Teklatitól mintegy húsz kilométerre északra, Hobi településen, a Zugdidi városába – illetve a nemzetközi jogilag Grúziához tartozó, szakadár Abházia határánál kialakított demarkációs vonalhoz – vezető út mentén állították fel.

Az ötödik a Szenaki közelében fekvő Medzsi falunál, a hatodik pedig a Szenakitól mintegy negyven kilométerre északra fekvő Cshorocku településen található. Az ellenőrző pontokon általában három-négy páncélozott szállító harcjármű, ugyanennyi egyéb szállítójármű és mintegy negyven katona állomásozik.

Az orosz katonák időnként járőröznek, de nem állítják meg a forgalmat és nem ellenőrzik a járműveket. Nyolc másik orosz ellenőrző pont Grúzia középső részén, a nemzetközi jogilag Grúziához tartozó, orosz ellenőrzés alatt lévő, szakadár Dél-Oszétia közelében található.